Орбан після візитів до Києва і Москви зрозумів, що позиції України й Росії дуже далекі одна від одної: заява
Орбан після візитів до Києва і Москви зрозумів, що позиції України й Росії дуже далекі одна від одної: заява

Орбан після візитів до Києва і Москви зрозумів, що позиції України й Росії дуже далекі одна від одної: заява

Після візиту в Україну (2 липня) та Росію (5 липня) угорський прем'єр-міністр Віктор Орбан визнав, що позиції Києва й Москви "дуже далекі одна від одної". Але, за його словами, Угорщина вже зробила найважливіший крок – "встановила контакт".

"І я працюватиму і далі в цьому напрямку", – сказав політик 5 липня на спільній пресконференції з кремлівським диктатором Володимиром Путіним. Орбан повідомив, що обговорював із ватажком країни-агресора "способи досягнення миру".

Це вже їхня 11 зустріч за останнє десятиліття. Але особливістю цієї зустрічі прем'єр Угорщини назвав те, що "вона проводиться під час війни, у той момент, коли Європі дуже потрібний мир". "Для Європи мир – це найважливіше. Головним завданням на наступні пів року нашого євроголовування ми вважаємо боротьбу за мир", – сказав Орбан.

За час повномасштабної війни РФ проти України "ми зрозуміли, що без дипломатії, без каналів зв'язку ми не досягнемо миру", додав він. Саме це глава уряду Угорщини й обговорював із кремлівським лідером.

"Хотів дізнатися, який шлях найкоротший до закінчення війни. Я хотів почути й почув думку пана президента (має на увазі диктатора Путіна. – Ред.) щодо трьох важливих питань: що він думає про наявні на цей момент мирні ініціативи, що він думає також про припинення вогню й мирні переговори, в якій послідовності їх можна провести, і третє, що мене цікавило, це бачення Європи після війни", – розповів Орбан про переговори.

Він стверджує, що розмова з Путіним була "відкритою та чесною".

Із досвіду візитів до Києва й Москви Орбан зрозумів, що "позиції дуже далекі одна від одної". "Потрібно зробити дуже багато кроків для того, щоб наблизитися до завершення війни. Однак найважливіший крок ми зробили – встановили контакт. І я працюватиму і далі в цьому напрямку", – запевнив скандальний політик.

Співробітники ЗМІ запитали Орбана, як президент України Володимир Зеленський відреагував на його пропозицію про припинення вогню. Прем'єр-міністр відповів коротко: що він розповів про це Путіну.

Пропагандисти запитали в Путіна: "Володимире Володимировичу, чи не могли б ви розповісти?". "Ні", – відповів диктатор.

Орбан та Путін на прес-конференції 5 липня

Як повідомляв OBOZ.UA, генсек Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенбер заявив: на саміті НАТО у Вашингтоні (9-11 липня) вони очікують, що Віктор Орбан розповість про дискусії, які були в нього під час візиту до Москви.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader