Україна піднялася у рейтингу найбільших боржників світу: поступаємося лише одній країні
Україна піднялася у рейтингу найбільших боржників світу: поступаємося лише одній країні

Україна піднялася у рейтингу найбільших боржників світу: поступаємося лише одній країні

Україна опинилася за другому місці серед найбільших боржників Міжнародного валютного фонду (МВФ). Після того, як організація виділила п'ятий транш за програмою Extended Fund Facility, заборгованість України зросла до $13,85 млрд.

Згідно з даними на сайті фонду, за цим показником ми поступаємося лише Аргентині, яка вже багато років очолює список отримувачів кредитів МВФ. Трійку лідерів закриває Єгипет.

Загалом фонд позичив кошти 94 країнам світу, але борг перших трьох становить майже половину (46%) усіх кредитів, які досі не повернули МВФ. Сукупна вартість позичених коштів станом на 4 липня 2024 року оцінюється у $150,44 млрд. До десятки найбільших боржників МВФ належать:

  1. Аргентина – $40,94 млрд;
  2. Україна – $13,85 млрд;
  3. Єгипет – $13,59 млрд;
  4. Еквадор – $8,55 млрд;
  5. Пакистан – $8,37 млрд;
  6. Ангола – $3,95 млрд;
  7. Колумбія – $3,71 млрд;
  8. Кенія – $3,39 млрд;
  9. Гана – $3,05 млрд;
  10. Кот-д'Івуар – $3,04 млрд.

Другим за величиною у світі боржником Україна стала після того, як отримала п'ятий транш у межах чотирирічної програми розширеного фінансування Extended Fund Facility (EFF). МВФ переказав на рахунок уряду $2,2 млрд.

Загальний обсяг програми становить $16 млрд доларів. Надана фондом сума допоможе уряду у фінансуванні критичних видатків бюджету, соціальних допомог та зарплат медиків і вчителів.

"Для отримання (цих грошей. – Ред.) Україна зробила важливу домашню роботу та успішно пройшла четвертий перегляд програми. Вперше у наших двосторонніх відносинах з МВФ", – зазначили у Міжнародному валютному фонді.

Для продовження допомоги Україна має дотримуватися умов Меморандуму про співпрацю з МВФ, який було нещодавно оновлено: додано нові важливі маяки у вигляді реформи митниці та скасування "правок Лозового". Наразі виконано 23 з 37 маяків.

Як повідомляв OBOZ.UA, раніше ж Україна отримала від Європейського Союзу черговий транш безумовної макрофінансової допомоги за програмою Ukraine Facility. До Державного бюджету України надійшло 1,9 млрд євро.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader