Як правильно проходити ВЛК при ТЦК: поради юриста
Як правильно проходити ВЛК при ТЦК: поради юриста

Як правильно проходити ВЛК при ТЦК: поради юриста

Під час інтерв'ю з Юрієм Романенком юрист Ігор Баранников розповів про проблеми, з якими стикаються українці при оновленні даних у системі "Резерв плюс" та проходженні військово-лікарських комісій (ВЛК).

За словами Баранникова, багато людей скаржаться на невідповідність даних у "Резерві плюс" реальному стану справ. "Якщо є невідповідність, треба виправляти. Потрібно готувати заяву і подавати її до ТЦК про внесення змін. Іншого варіанту не існує", - підкреслив юрист.

Він також рекомендував паралельно звертатися до Міністерства оборони для вирішення проблеми. Баранников зазначив, що причиною невідповідностей може бути людський фактор: "Сидить дівчинка, яка просто тебе забула внести або отримала вказівку не вносити ВЛК. Різні причини бувають".

Юрист звернув увагу на серйозні проблеми з роботою військово-лікарських комісій. "На жаль, ВЛК ніхто не реформує і близько. Ось, зробили військовий квиток, але ніхто не захотів зробити електронний реєстр постанов ВЛК", - сказав Баранников.

Особливе занепокоєння викликає той факт, що постанови ВЛК зараз не видаються на руки. "Привозять людину на ВЛК, і після цього всі документи забирає черговий. У людини навіть слідів не залишається, як він проходив ВЛК", - пояснив юрист.

Баранников порадив громадянам робити фото всіх документів при проходженні ВЛК, включаючи акти та довідки. Він також зазначив, що відеозйомка обстеження не заборонена законом, якщо телефон не забрали.

Юрист вказав на ще одну проблему: "У новій редакції наказу і в старій редакції наказу немає чіткого розуміння бальності системи, тобто немає накопичення захворювань. Можна бути придатним за десятьма захворюваннями, але в загальному діагнозі буде "придатний до служби". Ось у цьому проблема".

Експерт рекомендує завжди оскаржувати неправомірні рішення ВЛК у вищі інстанції, наприклад, на обласному рівні або в Міноборони.

Також дивіться повне відео бесіди.

Джерело матеріала
loader