Болгарія на саміті НАТО запропонує почати переговори між Україною та РФ
Болгарія на саміті НАТО запропонує почати переговори між Україною та РФ

Болгарія на саміті НАТО запропонує почати переговори між Україною та РФ

Болгарія на саміті НАТО запропонує почати переговори між Україною та РФ

В. о. прем'єра Болгарії зазначив, що такі мирні переговори повинні відповідати Статуту ООН і міжнародному праву.

Виконувач обов’язків прем’єр-міністра Болгарії Дімітар Главчев заявив, що під час саміту НАТО у Вашингтоні, який відбудеться 9-11 червня, його країна запропонує розпочати мирні переговори між РФ та Україною, передає Novinite. Болгарія хоче стати посередником у переговорах.

«Я щиро вірю, що ми повинні виступати за мирні переговори, в яких Болгарія буде виступати як посередник. Що може бути краще за це? І це те, що я буду пропонувати, жодних проблем немає», – заявив Главчев.

При цьому в. о. прем’єра не впевнений, що Болгарія все ж таки стане посередником. Адже на це мають погодитися як Україна, так і РФ.

«Я зроблю хорошу пропозицію, але для того, щоб нас визнали посередниками, потрібна згода. Важливо підкреслити, що ці мирні переговори повинні відповідати Статуту ООН і міжнародному праву. Це умови, які, на мою думку, не підлягають обговоренню», – додав Главчев.

Раніше президент України Володимир Зеленський може вести перемовини з РФ через посередників та як приклад навів формат Чорноморської зернової ініціативи. В інтервʼю Труді Рубін, колумністці The Philadelphia Inquirer, він повідомив, що Київ може знайти модель переговорів, в рамках якої «можна знаходити рішення». 

Також про можливість перемовин із РФ у форматі Чорноморської зернової ініціативи заявляв голова МЗС Дмитро Кулеба. Він зазначив, що Київ не прагне до прямих переговорів із Москвою, проте діалог у рамках зернового коридору він назвав «дуже успішним досвідом».

Водночас аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) зазначили, що кремлівські чиновники продовжують заявляти про небажання Росії вести змістовні переговори з Україною. Країна-агресорка активно просуває інформаційні кампанії, спрямовані на змушення Заходу поступитися суверенною територією та правами народу України на користь РФ.

Джерело матеріала
loader
loader