Навмисно стати банкрутом, щоб "відкашлятися" від боргів: скільки коштує процедура і які плюси
Навмисно стати банкрутом, щоб "відкашлятися" від боргів: скільки коштує процедура і які плюси

Навмисно стати банкрутом, щоб "відкашлятися" від боргів: скільки коштує процедура і які плюси

В Україні спостерігається велике зростання кількості громадян, які бажають отримати статус банкрута, щоб скинути фінансові обтяження та розпочати з "чистого листа". З початку року кількість таких заяв зросла у 2,2 рази порівняно з минулим роком. Чому таке рішення стає дедалі популярнішим?

За словами адвоката Дмитра Касьяненка з адвокатського бюро "Касьяненко та партнери", стати банкрутом дозволяє неплатоспроможним боржникам отримати тимчасовий захист від кредиторів та можливість розпочати фінансове життя з чистого аркуша.

Гроші, гаманець / фото: Freepik
Гроші, гаманець / фото: Freepik

Як повідомляє Мінфін, процес визнання фізичної особи банкрутом включає кілька етапів:

  1. Подання заяви до суду: заява подається боржником або його кредиторами до господарського суду.

  2. Призначення арбітражного управителя: суд призначає управителя, який контролює процес банкрутства, оцінює майно та зобов'язання боржника.

  3. Оцінка майна та зобов'язань: керуючий проводить детальну оцінку майна та зобов'язань для визначення платоспроможності боржника.

  4. Складання плану реструктуризації: розробляється план реструктуризації боргів, який затверджується судом і виконується під контролем управителя.

  5. Розпродаж майна: якщо реструктуризація неможлива, проводиться розпродаж майна на погашення боргів.

  6. Завершення процедури: після виконання всіх етапів суд ухвалює рішення про завершення процедури банкрутства.

Важливо, що банкрутство значить автоматичного списання всіх боргів. Деякі види боргів, такі як аліменти та борги ЄСВ, можуть залишитися несписаними.

борги
борги

Скільки коштує стати банкрутом

Банкрутство для українців – це не найдешевше задоволення, підтверджують юристи. Якщо раптом доведеться на цей крок, варто враховувати деякі витрати:

  • підготовка документів та юридичний супровід можуть коштувати від 5 до 20 тис. грн.
  • судові витрати варіюються від 2 до 5 тис. грн.
  • послуги арбітражного керуючого – від 10 до 30 тис. грн.

Не забудьте і про додаткові витрати на публікації та оцінки, які можуть становити від 5 до 10 тис. грн.

Є ще такі нюанси: наприклад, для початку процедури потрібно внести аванс арбітражному управителі у розмірі 45 420 грн, що становить 5 прожиткових мінімумів за три місяці.

Звичайно, не варто панікувати та бігти подавати на банкрутство, якщо у Вас кілька кредитів чи комунальні заборгованості. Це важливий крок, який варто робити лише тоді, коли інших виходів немає і борги стали просто нестерпними.

Банкрутство для фізичних осіб не означає, що всі борги одразу пробачать. Це складна процедура, яка включає оцінку майна і можливостей боржника. Кредитори, хоч і зазнають реструктуризації боргів, прагнуть отримати максимум із боржника.

Бідність в Україні
Бідність в Україні

Є кілька "плюсів" банкрутства

Усі майнові питання консолідуються щодо однієї справі, а обмеження на майно може бути знято судом. Також можна зупинити нарахування штрафів та відсотків за боргами, а податковий борг за три роки до початку процедури може бути списаний.

Захист від кредиторів у період банкрутства дає час для вирішення фінансових проблем, але є й негативні сторони. Продаж частини майна для погашення боргів, складнощі з отриманням нових кредитів та репутаційні ризики можуть суттєво вплинути на життя людини.

Банки, у свою чергу, радять клієнтам не відкладати розв'язання фінансових труднощів та пропонують різні рішення, включаючи кредитні канікули та рефінансування, щоб допомогти уникнути прострочень та спростити взаємодію з кредиторами.

Крім того, Знай.ua повідомляв, і інфляція грабує гаманець: як захистити свої гроші і навіть трохи розбагатіти

Джерело матеріала
loader
loader