Оновлення даних: юрист пояснив, кому загрожують штрафи від ТЦК
Оновлення даних: юрист пояснив, кому загрожують штрафи від ТЦК

Оновлення даних: юрист пояснив, кому загрожують штрафи від ТЦК

Відомий український юрист Ігор Баранников в ефірі Юрія Романенка прокоментував ситуацію з оновленням даних військовозобов'язаних в Україні.

За його словами, паніка в інтернеті щодо штрафів за неявку до територіальних центрів комплектування (ТЦК) багато в чому перебільшена.

"Насправді, просто так накласти штраф за статтею 210 КУпАП дуже складно", - заявив Баранников. Він пояснив, що якщо інформація про людину є в інших реєстрах, таких як виборчий, майновий чи демографічний, то штраф не може бути застосований.

Юрист підкреслив, що для людей, які вже стоять на обліку і не оновили дані до 16 липня, ризику практично немає. "Я не бачу різниці між людиною, яка стоїть на обліку і не оновилася до 16-го, і тим, хто оновився, але так само стоїть на обліку. В обох ідентичні дані, якщо нічого не змінювалося", - зазначив експерт.

Баранников також розповів про можливість отримання електронного військового квитка: "Люди, які мали приписне свідоцтво, але не отримали своєчасно військові квитки, можуть спокійно отримати їх через "Резерв плюс", якщо вони не стоять на обліку".

Експерт підтвердив, що електронний військово-обліковий документ є обов'язковим для прийняття, і уряд це гарантував. "Я чув розмови, що спочатку після 18-го деякі керівники ТЦК давали команду не приймати такі документи, але на мою думку, ці розмови вже пішли", - додав юрист.

За словами Баранникова, він особисто допомагав людям отримувати електронні документи. "Ці документи приймаються не тільки на кордоні, але й у навчальних закладах, принаймні, в тих, які я знаю", - підкреслив він.

Юрист також зазначив, що поява електронних документів значно спростила процес обліку військовозобов'язаних і зменшила можливості для зловживань з боку ТЦК.

Крім того, юрист розповів, як захистити свої права при порушеннях з боку ТЦК та ВЛК.

Джерело матеріала
loader