Дослідження показують, що «хімічні речовини Forever» можуть проникати через шкіру людини
Дослідження показують, що «хімічні речовини Forever» можуть проникати через шкіру людини

Дослідження показують, що «хімічні речовини Forever» можуть проникати через шкіру людини

Нещодавні дослідження показують, що «вічні хімікати», відомі як PFAS, можуть поглинатися шкірою людини, що ставить під сумнів попередні припущення та підкреслює значний шлях впливу. Це відкриття підкреслює необхідність подальших досліджень впливу цих широко використовуваних речовин на здоров’я.

Дослідження 17 широко використовуваних синтетичних «вічно хімікатів» показує, що ці шкідливі речовини можуть легко поглинатися шкірою людини.

Нове дослідження, опубліковане в Environment International, вперше доводить, що широкий спектр PFAS (перфторалкільних речовин) – хімічних речовин, які не розкладаються в природі – можуть проникати через шкірний бар’єр і потрапляти в кровотік організму.

PFAS широко використовуються в промисловості та споживчих товарах, від шкільної форми до засобів особистої гігієни, завдяки своїм властивостям відштовхувати воду та плями. У той час як деякі речовини були заборонені урядовими постановами, інші все ще широко використовуються, і їх токсичні ефекти ще не повністю досліджені.

Вже відомо, що PFAS потрапляють в організм іншими шляхами, наприклад, вдихаючи або потрапляючи всередину з їжею або питною водою, і, як відомо, вони спричиняють несприятливі наслідки для здоров’я, такі як зниження імунної відповіді на вакцинацію, порушення функції печінки та зменшення ваги при народженні. .

Зазвичай вважалося, що PFAS не здатні подолати шкірний бар’єр, хоча останні дослідження показали зв’язок між використанням засобів особистої гігієни та концентрацією PFAS у крові людини та грудному молоці. Нове дослідження є найповнішою оцінкою поглинання PFAS шкірою людини, яке підтверджує, що більшість з них можуть потрапити в організм цим шляхом.

Деталі дослідження

Провідний автор дослідження, доктор Одні Рагнарсдоттір, проводила дослідження під час навчання на докторську дисертацію в Бірмінгемському університеті. Вона пояснила: «Здатність цих хімікатів поглинатися шкірою раніше відкидалася, оскільки молекули іонізовані. Вважалося, що електричний заряд, який дає їм здатність відштовхувати воду та плями, також робить їх нездатними перетнути шкірну мембрану.

«Наше дослідження показує, що ця теорія не завжди відповідає дійсності, і що насправді поглинання через шкіру може бути значним джерелом впливу цих шкідливих хімікатів».

Дослідники досліджували 17 різних PFAS. Вибрані сполуки були одними з найбільш широко використовуваних і найбільш широко досліджених щодо їх токсичних ефектів та інших способів впливу на людей. Найголовніше, що вони відповідають хімічним речовинам, які регулюються Директивою ЄС щодо питної води.

У своїх експериментах команда використовувала тривимірні еквівалентні моделі людської шкіри – багатошарові тканини, вирощені в лабораторії, які імітують властивості нормальної людської шкіри, тобто дослідження можна проводити без використання тварин. Вони застосували зразки кожної хімікати, щоб визначити, які пропорції були поглинені, не поглинені або збережені в моделях.

Результати експерименту та наслідки

З 17 протестованих PFAS команда виявила, що 15 речовин демонструють значну шкірну абсорбцію – щонайменше 5% дози впливу. При досліджених дозах опромінення абсорбція в кровотік найбільш регульованого PFAS (перфтороктанова кислота (PFOA)) становила 13,5%, а ще 38% застосованої дози залишалося в шкірі для потенційного довгострокового поглинання в кровообіг.

Здавалося, що поглинена кількість корелює з довжиною вуглецевого ланцюга в молекулі. Речовини з довшими вуглецевими ланцюгами показали нижчий рівень поглинання, тоді як сполуки з коротшими ланцюгами, які були введені замість PFAS з довшим вуглецевим ланцюгом, як PFOA, поглиналися легше. Наприклад, поглинання перфторпентанової кислоти було в чотири рази вищим, ніж PFOA, і становило 59%.

Співавтор дослідження, доктор Мохамед Абдалла, сказав: «Наше дослідження дає перше уявлення про важливість дермального шляху як шляху впливу широкого спектра вічних хімічних речовин. Враховуючи велику кількість існуючих PFAS, важливо, щоб майбутні дослідження були спрямовані на оцінку ризику широкого діапазону цих токсичних хімічних речовин, а не зосереджувалися на одній хімічній речовині за раз».

Співавтор дослідження, професор Стюарт Харрад зі Школи географії, Землі та наук про навколишнє середовище Бірмінгемського університету додав: «Це дослідження допомагає нам зрозуміти, наскільки важливим може бути вплив цих хімічних речовин через шкіру, а також які хімічні структури можуть бути найлегше засвоюється. Це важливо, оскільки ми спостерігаємо зрушення в промисловості в бік хімічних речовин із меншою довжиною ланцюга, оскільки вони вважаються менш токсичними, однак компромісом може стати те, що ми поглинаємо більше їх, тому нам потрібно знати більше про пов’язані з цим ризики.»

Джерело матеріала
loader
loader