Ще той фрукт! Кабачок покращує зір і травлення, але може викликати алергію
Ще той фрукт! Кабачок покращує зір і травлення, але може викликати алергію

Ще той фрукт! Кабачок покращує зір і травлення, але може викликати алергію

Середина літа - це такий час, коли люди, вітаючись, одразу запитують: «Тобі кабачки не треба?». Звісно треба! Жарти жартами, але цей овоч недаремно називають природними ліками.

Чим же корисні кабачки, які секрети вирощування великого врожаю, а також що приготувати з цих плодів, окрім оладок, читайте у матеріалі Коротко про.

Гібридні сорти - універсальні

Плід, який давно став головним героєм багатьох жартів та мемів. Кабачок! Саме зараз, у розпал літа, стартує кабачковий сезон. Узагалі, кабачок – це різновид гарбуза. А ще ботаніки стверджують, що це фрукт, а не овоч, тому що, по-перше, кабачок – квітуча рослина. А по-друге, як усі фрукти має і розмножується насінням. Так це чи ні, сперечатися не будемо, але те, що кабачок як плід має чимало переваг – це факт.

Кабачки ростуть практично усюди. Хоча походять з Мексики, де їх полюбили за смачне насіння, вони прекрасно прижилися майже у всіх країнах світу. А в Україні узагалі важко уявити город без кабачків. Вирощувати їх легко, рослина непримхлива. Хоча і у кабачків є свої секрети. Щоб отримати хороший врожай, треба обрати якісний сорт. А їх є сотні.

Досвідчені городники радять звернути увагу саме на гібридні сорти: вони врожайні, стійкі до захворювання та примх погоди, ще й плоди швидко дозрівають. Вітчизняний сорт «Бурштин» чи італійський «Геновезе» - усі вони люблять сонце. Тому висаджувати їх треба лише на добре освітленій ділянці. Поки ростуть, важливо мінімум тричі підживлювати рослини добривами. Також обов’язково слідкувати за водним режимом кабачків: під кущем має бути волога земля. Але заливати їх також не треба, бо гірчитимуть, нехай між поливами верхній шар ґрунту хоча б трохи підсохне.

За два тижні до збору врожаю кабачки узагалі поливати не можна, тому що швидко псуватимуться. І ще порада від досвідчених городників: оті перші кілька плодів краще зрізати, як тільки вони доростуть до 15-16 см. Це не для кабачкових оладок, а для того, щоб рослина краще плодоносила. Взагалі не варто чекати, доки кабачки виростуть до величезних розмірів та почнуть жовтіти – користі з них мало, хіба що насіння багато. Краще зрізати плоди тоді, коли вони вже 20 см в довжину.

Гібридні сорти врожайні, стійкі до захворювання та примх погоди, ще й плоди швидко дозрівають. Фото: provce.ck.ua

Багато вітамінів і мало калорій

Кабачками українця не здивуєш. Але часто забуваємо про те, що цей плід надзвичайно корисний. Вчені дослідили, що кабачок має високий вміст антиоксидантів, в тому числі лютеїн і зеаксантин, що захищають сітківку ока та покращують зір. А ще плід містить:

  • провітамін А,
  • вітамін С,
  • вітаміни В1 та В2,
  • вітамін РР,
  • цинк,
  • калій,
  • кальцій,
  • магній,
  • фосфор,
  • залізо.

Так багато поживних речовин, і так мало калорій, жиру та цукру. До прикладу, у 100 грамах вареного кабачка всього 18-20 калорій, по 1 г білків та клітковини, 3,5 г вуглеводів, менше 3 г жирів. Ідеальний продукт для тих, хто хоче схуднути. До речі, для такої цілі краще вживати саме зелені молоді кабачки. А ось жовті варто обирати тим, хто хоче отримати більше каротину (провітаміну А), тому що за своїм складом ці плоди нагадують моркву.

Лікарі рекомендують їсти кабачки усім, хто хоче підтримати здоров’я своїх очей, шлунку, серцево-судинної системи. Також кабачки у щоденному раціоні:

  • сприяють травленню,
  • знижують рівень цукру в крові,
  • покращують кровообіг,
  • допомагають у боротьбі з холестерином,
  • позитивно впливають на репродуктивну систему,
  • нормалізують водний баланс і виводять зайву рідину.

Є і протипоказання. Кабачкова дієта заборонена людям, які страждають на ниркову недостатність. А ще буває алергія на кабачок, яка, до речі, досить поширена. Серед її симптомів можуть бути діарея та нудота.

Зараз, у розпал літа, стартує кабачковий сезон. Фото: chigirinskaotg.gov.ua

Як зберігати кабачки?

У розпал кабачкового сезону ці плоди можна не лише купити в магазинах та на ринках, а й дістати безкоштовно. Часто городники віддають кабачки «у добрі руки», тому що не встигають переробити напрочуд щедрий врожай. Коли кабачків забагато, їх можна заморожувати (зберігаються до року) і зберігати у холодильнику у відкритому паперовому пакеті (до 2 тижнів).

Як приготувати кабачки?

Це універсальний плід, який можна їсти як сирим, так і у приготовленому вигляді. Узагалі кожен українець з’їв не один десяток кабачків у вигляді ікри, оладок чи на грилі. Тому здивувати оригінальним кабачковим рецептом складно. Та все ж Коротко про відшукали і приготували пиріг з карамелізованими кабачками. Ця випічка трохи нагадує кіш, але більш легка, а трохи галету, хоча більш ситна. Ділимося рецептом.

Листковий пиріг з карамелізованими кабачками

Інгредієнти

  • Заморожене тісто філо – 6 листів
  • Молоді кабачки – 3 шт.
  • Цибуля-шалот – 2 шт.
  • Курячі яйця – 2 шт.
  • Крупно нарізане листя свіжого базиліка - 1/4 чашки
  • Нарізаний зелений кріп – 2 чайні ложки
  • Кукурудза (свіжа варена чи консервована) - пів склянки
  • Сир фета (або бринза) – 100 грамів
  • Сир пармезан, натертий – 2 столові ложки
  • Олія, оливкова чи соняшникова – 5 столових ложок
  • Вода – 1 столова ложка
  • Сіль, перець

Спочатку треба розморозити 6 листів тіста, викласти їх на велику тацю, накрити поліетиленовою плівкою або вологим кухонним рушником і залишити при кімнатній температурі.

Поки тісто чекає, займімося овочами. Кінчики кабачків обрізати, плоди розрізати навпіл та нашаткувати тонкими слайсами, скласти у миску. Розрізати навпіл і тонко нарізати цибулю-шалот. Додати її в миску з кабачками. Три ложки олії нагріти у сковороді чи каструлі на сильному вогні, висипати до неї кабачки з цибулею. Суміш приправити сіллю та перцем (за смаком) та добряче вимішати. Помішуючи час від часу, овочі готуємо доти, доки кабачок і цибуля-шалот почнуть злегка карамелізуватися. Тоді треба зменшити вогонь до середнього, додати воду і тушкувати ще 5 хвилин.

Розігріваємо духовку до 180 градусів. Також збиваємо виделкою два яйця. До них додаємо вже нарізане свіже листя базиліка, кріп, увесь сир, кукурудзу. Суміш також приправити сіллю та перцем. Додаємо до вже готових кабачків з цибулею.

На деко (або чавунну сковорідку) викладаємо тісто філо по листу навхрест. Кожен лист злегка змащуємо олією, що залишилася. Тісто має закрити дно та стінки дека. Викладаємо кабачкову суміш рівним шаром на тісто. Звисаючі кінці треба загорнути до центру, залишаючи відкритою середину пирога. Краї тіста змастити олією.

Випікати при 180-200 градусах, доки філо не стане золотисто-коричневим і хрустким, це приблизно 25-30 хвилин.

Перед нарізанням охолодіть пиріг хвилин 10. Прикрасьте базиліком. Такий пиріг особливо смакує з гострим томатним соусом.

Пиріг трохи нагадує кіш, але більш легкий, а трохи галету, хоча ситніший. Фото: thekitchn.com/

Джерело матеріала
loader
loader