Індія представила новий легкий танк Zorawar, який розроблений за рекордно короткий термін
Індія представила новий легкий танк Zorawar, який розроблений за рекордно короткий термін

Індія представила новий легкий танк Zorawar, який розроблений за рекордно короткий термін

Ця нова легка бойова машина є спільним зусиллям Організації оборонних досліджень і розробок (DRDO) і Larsen & Toubro (L&T), розроблена спеціально для протидії загрозам з боку Китаю у високогірних районах.

Названий на честь генерала індоарійського народу Догри 19-го століття Зоравара Сінгха, який керував військовими операціями в Ладакху та Західному Тибеті, 25-тонний Zorawar є першим танком, розробленим і готовим до випробувань за такий короткий проміжок часу. Його амфібійні можливості дозволяють йому долати круті підйоми в гірській місцевості та перетинати річки та інші водойми легше, ніж більш важкі попередники, такі як танки Т-72 і Т-90.

Індійська армія розмістила початкове замовлення на 59 танків Zorawar і планує розширити програму придбання ще 295 таких броньованих машин. Очікується, що легкі танки Zorawar будуть прийняті на озброєння індійської армії до 2027 року.

Голова DRDO д-р Самір В. Камат наголосив на суворих випробуваннях, які Zorawar проходитиме, включаючи випробування взимку та на великій висоті:

«За моїми оцінками, для завершення повного циклу випробувань і переходу до придбання буде потрібно від року до півтора років. Тому я вважаю, що перший танк має бути готовий до 2027 року», – заявив він.

Армія запропонувала придбати місцеві легкі танки для покращення розгортання та пересування у високогірних районах, протистоячи розгортанню Китаєм аналогічних броньованих колон уздовж лінії фактичного контролю (LAC). Танки Zorawar розроблені з системою активного захисту від протитанкових керованих ракет і снарядів.

Крім того, амфібійна природа цих танків дозволить розгортати їх у прибережних регіонах, включаючи озеро Пангонг Цо у східному Ладакху, де індійські сили розгорнули значну кількість танків для протидії присутності Китаю.

Джерело матеріала
loader
loader