Катерина Коберник: «Телеграм – це лише надбудова, що використовує роботу журналістів»
Катерина Коберник: «Телеграм – це лише надбудова, що використовує роботу журналістів»

Катерина Коберник: «Телеграм – це лише надбудова, що використовує роботу журналістів»

Шеф-редакторка «Бабеля» Катерина Коберник в інтерв'ю Камілі Грабчук проєкту «Люди» розповіла про роботу телеграм-каналів в Україні, які стали невіддільною частиною новинного споживання.

Телеграм-канали часто репостять новини з інших медіа, рідко створюючи унікальний контент. Це створює залежність від роботи професійних журналістів, які збирають, перевіряють і публікують новини. Без таких джерел, телеграм-канали не змогли б забезпечити свою аудиторію якісною інформацією.

Про це розповіла шеф-редакторка й співзасновниця українського онлайн-медіа «Бабель» Катерина Коберник в інтерв'ю проєкту «Люди».

«Телеграм-канал взагалі не існує без журналістики. Телеграм-канал — це щось, що може бути лише результатом роботи журналістів. Давайте відкриємо будь-який зараз Телеграм-канал.. там же немає ніякого унікального контенту .. Тобто максимум ви в «Трусі» побачите прильот і там буде три мати написано, але унікального контенту у телеграму немає. … Ці блогери, вони що роблять? Вони беруть репостять все із медіа, посилаючись чи не посилаючись. Тому це абсолютно пряма залежність», — сказала Катерина Коберник.

На її думку, телеграм-канали – це лише надбудова, яка використовує роботу журналістів.

«Люди хочуть отримувати новини швидко і зручно, особливо під час війни. В Україні телеграм став ключовим джерелом оперативної інформації, чого не спостерігається в інших країнах без активних конфліктів», — підкреслила медіаекспертка.

Проте, влада, на її думку, прагне контролювати інформаційні потоки у телеграмі. Демократичні і недемократичні режими однаково намагаються впливати на медіа, використовуючи як законні, так і незаконні методи. Українська влада не є винятком. Офіс Президента намагається контролювати телеграм-канали, але це може призвести до серйозних наслідків.

«Найстрашніше, що влада дає блогерам і цим телеграм-каналам відчуття важливості, що є проблемою. Тому що люди реально думають, що вони роблять щось значуще і велике. А коли у людини мало мізків, то ця необмежена влада – це проблема», — застерегла Коберник.

Вона підкреслила, що телеграм-канали залишаються важливою складовою сучасного інформаційного простору, але їхня залежність від журналістів і спроби контролю з боку влади створюють нові виклики. Важливо знайти баланс між оперативністю новин і їхньою достовірністю, зберігаючи незалежність журналістики.

Фото: скриншот з відео ютуб-каналу Каміла Грабчук | ЛЮДИ.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Джерело матеріала
loader
loader