Жителі Барселони виганяють туристів із міста, обливаючи їх водою
Жителі Барселони виганяють туристів із міста, обливаючи їх водою

Жителі Барселони виганяють туристів із міста, обливаючи їх водою

Тисячі людей пройшли вулицями Барселони, вимагаючи прибрати туристів із міста.

Тисячі протестувальників пройшли 6 липня центром Барселони, розмахуючи плакатами і обливаючи відпочивальників водою з водяними пістолетами. Під гаслом "Досить! Давайте обмежимо туризм" близько 2800 осіб, за даними поліції, пройшли маршем набережною Барселони, вимагаючи нової економічної моделі, яка скоротить мільйони туристів, які відвідують місто щороку. Про це пише Daily Mail.

Протестувальники несли плакати з написами "Барселона не продається" і "Туристи, забирайтеся додому", а потім деякі з них застосували водяні пістолети проти туристів, які обідали на відкритому повітрі в ресторанах у популярних туристичних місцях. Лунали гасла "Туристи, геть із нашого району", коли натовп зупинявся біля готелів.

Зростання вартості житла в Барселоні, яке за останнє десятиліття збільшилося на 68 відсотків, є однією з головних місцевих проблем, поряд із впливом туризму на місцеву торгівлю та умови праці в місті з населенням 1,6 мільйона осіб.

За даними сайту про нерухомість Idealista, орендна плата зросла на 18% у червні порівняно з минулим роком у таких туристичних містах, як Барселона і Мадрид. Протягом багатьох років місто прикрашали антитуристичні графіті з повідомленнями на кшталт "туристи, їдьте додому", спрямовані на те, щоб туристи поклали на себе провину за зростання цін і формування економіки навколо туристів.

Мер Барселони Жауме Коллбоні в червні оголосив про план поступового скасування всієї короткострокової оренди до 2028 року. Це несподівано радикальний крок з боку влади, яка прагне приборкати стрімко зростаючі ціни на житло і зробити місто придатним для життя жителів.

Протести в Барселоні

Однак багато хто, як і раніше, вважає, що робиться недостатньо для того, щоб збалансувати потреби туристів і потреби місцевих жителів.

"Місцеві магазини закриваються, щоб звільнити місце для магазинів, які не обслуговують потреби районів. Люди не можуть дозволити собі орендну плату", — каже Іса Міраллес, 35-річна музикантка, яка живе в районі Барселонета.

"Я нічого не маю проти туризму, але тут, у Барселоні, ми страждаємо від надлишку туристів, які зробили наше місто непридатним для життя", — сказав 70-річний соціолог Жорді Гіу.

За даними місцевої влади, торік це північно-східне прибережне місто з такими всесвітньо відомими пам'ятками, як Собор Святого Сімейства, відвідали понад 12 мільйонів туристів.

Для боротьби з "негативними наслідками масового туризму" міська рада на чолі з соціалістом Жауме Коллбоні 10 днів тому оголосила про заборону здачі в оренду туристичним компаніям квартир (зараз їх понад 10 000) до 2028 року, щоб їх можна було повернути на місцевий ринок житла.

Ця заява може призвести до судового розгляду, і проти неї виступає асоціація власників туристичних апартаментів, яка стверджує, що це лише підстьобне чорний ринок.

Протести в Барселоні
Фото: Getty Images

Протести в Барселоні послідували за аналогічними демонстраціями в таких популярних туристичних місцях, як Малага, Пальма-де-Майорка і Канарські острови.

За даними Національного інституту статистики, Іспанія, друга за відвідуваністю країна після Франції, прийняла 2023 року 85 мільйонів іноземних туристів, що на 18,7 відсотка більше, ніж попереднього року.

Найвідвідуванішим регіоном стала Каталонія зі столицею в Барселоні (18 мільйонів), за нею йдуть Балеарські острови (14,4 мільйона) і Канарські острови (13,9 мільйона).

Десятки тисяч людей вийшли на вулиці Тенерифе 20 квітня. Передбачається, що в масових демонстраціях по всьому архіпелагу взяли участь близько 200 000 протестувальників.

Протести, організовані різними групами, включно з "Друзями природи Тенеріфе" (ATAN), були спрямовані на те, щоб відлякати іноземних відпочивальників, а також змусити місцеві ради ухвалити нове законодавство, спрямоване на захист островів від наслідків туристичної індустрії, що постійно зростає.

Активісти стверджують, що величезний приплив туристів на острів завдає серйозної шкоди навколишньому середовищу, призводить до зниження заробітної плати і витіснення місцевих жителів з дешевого доступного житла, змушуючи десятки людей жити в наметах і машинах.

Багато популярних туристичних напрямків випробували інноваційні заходи з контролю потоку відвідувачів, борючись із негативною реакцією місцевих жителів.

У квітні в одному з міст Японії встановили 65-футовий екран, щоб закрити вид на гору Фуджі, намагаючись утримати туристів від скупчення в цьому мальовничому місці.

Також у квітні Венеція стала першим містом у світі, що стягує плату за в'їзд для туристів (5 євро), які приїжджають на один день. Це зроблено з метою скоротити кількість короткострокових відвідувачів, які створюють неконтрольовані затори в години пік.

Нагадаємо, раніше жителі курортного острова Менорка, розташованого в Середземному морі, до такої міри втомилися від натовпів туристів, що обгородили цілі вулиці ланцюгами, намагаючись зупинити вторгнення відпочивальників на їхню приватну власність.

Теги за темою
Протест
Джерело матеріала
loader
loader