Дієта Optavia: як вона працює та чи допоможе схуднути
Дієта Optavia: як вона працює та чи допоможе схуднути

Дієта Optavia: як вона працює та чи допоможе схуднути

У 80-х роках з'явилася дієта Medifast з пакованими продуктами для зниження ваги, які замовляли поштою. Шейки та батончики замінювали сніданок і обід, що полегшувало процес схуднення.

Сьогодні Medifast має кілька дочірніх компаній, таких як Optavia, що пропонує подібні харчові замінники для зручного схуднення. Про них пише видання eatthis.com.

Зручність дієти Optavia

Optavia приваблює тих, хто хоче худнути завдяки зручності доставки їжі. Її проста структура позбавляє необхідності думати про планування прийомів їжі. Але чи дійсно ця дієта допомагає схуднути? Дієтологи розкажуть, чи варто вибирати Optavia для втрати ваги.

Принципи дієти Optavia

Гасло Optavia: "Трансформація на все життя, одна здорова звичка за раз". Дієта включає кілька міні-прийомів їжі протягом дня та одну домашню страву на вечерю.

Програма базується на шести "ключових елементах" для оптимального здоров'я: контроль ваги, харчування та зволоження, рух, сон, розум і оточення. Ідея полягає в тому, що планування та часті міні-прийоми їжі допомагають уникнути нездорового харчування. Коли ви споживаєте лише 1100 калорій на день, втрата ваги стає майже гарантованою.

Соціальна підтримка

Готуючи власну вечерю щовечора, ви поступово звикаєте до здорового харчування. Optavia також надає соціальну підтримку, яка є ключовим фактором успіху. Учасники програми мають доступ до спілкування з тренером, який допомагає відповідати на питання та підтримувати на шляху до схуднення.

Як дотримуватися дієти Optavia?

Щоденне життя з Optavia передбачає вживання кількох міні-прийомів їжі кожні дві-три години. Ці міні-страви включають понад 50 низькокалорійних варіантів, таких як коктейлі, батончики, супи та інші закуски, які можна замовити безпосередньо у компанії.

Залежно від обраної програми, міні-страви складають від трьох до п'яти щоденних прийомів їжі. Всі ці продукти мають збалансований склад поживних речовин, що дозволяє вам обирати, що саме їсти кожного дня.

Ви готуєте одну страву самостійно – це вечеря, яку називають "нежирна та зелена", що складається з нежирного білка, овочів та корисних жирів. Залежно від ваших цілей, ви можете обрати один із трьох планів дієти Optavia.

Плани дієти Optavia

План "4 & 2 & 1" включає чотири міні-страви, дві "нежирні та зелені" страви і одну здорову закуску.

План "3 & 3" складається з трьох міні-страв і трьох збалансованих прийомів їжі.

Найпопулярніший варіант – "5 & 1", який включає п'ять міні-страв і одну нежирну та зелену страву. Починаючи з цього плану, можна поступово переходити до інших.

Рекомендовані та заборонені продукти

Оскільки міні-страви складають більшу частину вашого щоденного раціону, чимало продуктів вже визначені. Однак деяких продуктів слід уникати, таких як висококалорійні десерти, алкоголь та солодкі напої.

Деякі продукти можна обмежити спочатку, а потім поступово повертати в раціон, як-от крохмалисті овочі, свіжі фрукти, зернові та нежирні молочні продукти.

Склад нежирної та зеленої страви

Під час приготування "нежирної та зеленої" страви, ви використовуєте нежирний білок, овочі та корисні жири. Optavia надає перелік варіантів білка: від яєчних білків до біфштексів, з порціями, залежно від їх нежирності.

Для трьох порцій овочів ви можете обирати варіанти з низьким, середнім або високим вмістом вуглеводів. Додайте трохи корисних жирів, таких як оливкова олія, авокадо або заправка для салату з низьким вмістом вуглеводів.

Ризики та переваги дієти

Низькокалорійний раціон Optavia має свої плюси та мінуси. Швидка втрата ваги можлива, особливо на плані "5 & 1". Проте тримати вагу на низькому рівні важко. З часом організм може перейти в "режим голодування", зменшуючи ефективність дієти.

Інші недоліки включають одноманітність і соціальну ізоляцію. Дієта може стати нудною, і ви можете відчувати себе відокремленим, коли ваші друзі насолоджуються звичайними стравами.

Дієта також потребує фінансових витрат. Чотири тижні міні-страв можуть коштувати від 400 до 450 доларів.

Чи рекомендують дієтологи?

Хоча прийом Optavia може допомогти вам швидко схуднути, багато дієтологів не є її великими прихильниками. Дієтолог Тоні Кастільо зазначає, що хоча дієта може прискорити втрату ваги, це, мабуть, не довгострокове рішення.

"Заміна їжі не спрацює в довгостроковій перспективі, тому що вам доводиться покладатися на попередньо розфасовані оброблені страви та закуски. Натомість спробуйте знайти план, який найкраще відповідає вашим потребам, щоб ви могли отримати бажані результати", –наголошує Тоні.

Дієтолог Бріттані Моделл погоджується. "Моя найкраща порада - не використовувати замінники їжі. Однак, якщо ви вже використовуєте їх, я рекомендую додати у свій раціон деякі необроблені, корисні продукти, такі як фрукти та овочі. Важливо збалансоване харчування", – підсумовує вона.

Раніше OBOZ.UA опублікував авторську програму харчування від Kroma.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram та Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Джерело матеріала
loader
loader