Дуже дивні справи. ВООЗ попередила про небезпеку популярного засобу, але це не точно
Дуже дивні справи. ВООЗ попередила про небезпеку популярного засобу, але це не точно

Дуже дивні справи. ВООЗ попередила про небезпеку популярного засобу, але це не точно

Згідно зі звітом, тальк може бути канцерогенним для людини.

Міжнародне агентство з вивчення раку (IARC) ВООЗ позначило тальк як "імовірно канцерогенний" для людини, пише ScienceAlert.

Водночас в агентстві визнають, що таке рішення було ухвалено на основі "обмежених доказів". Річ у тім, що тальк пов'язали з раком яєчників у людей, ґрунтуючись на його зв'язку з раком у щурів. Також було виявлено канцерогенні ознаки тальку в клітинах людини, йдеться в заяві IARC.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Як відомо, тальк є природним мінералом, який добувають у багатьох країнах світу, найчастіше його використовують як дитячу присипку. За даними агентства, у більшості випадків люди стикаються з тальком у складі дитячої присипки або косметики.

В агентстві заявили, що безліч проведених досліджень засвідчили статистику захворювання на рак яєчників у жінок, які використовували тальк в інтимних місцях, що постійно зростає.

Експерти не виключають, що небезпечний тальк міг містити домішки канцерогенного азбесту.

"Причинна роль тальку не може бути повністю встановлена", — йдеться у висновках агентства, опублікованих у журналі The Lancet Oncology.

За словами експерта Кевіна МакКонвея з Відкритого університету Великої Британії, який не брав участі в дослідженні, інтерпретація оцінки IARC може вводити в оману.

"Агентство прагне відповісти на запитання, чи може ця речовина спричиняти рак за деяких умов, які сам IARC не уточнює", — каже МакКонвей.

Також підкреслюється, що дослідження мали обсерваційний характер — спостереження за подіями в їхньому природному перебігу, без активного втручання.

"Тому немає переконливих доказів того, що використання тальку призводить до збільшення ризику розвитку раку", — зазначають учені.

Цікаво, що така заява була зроблена через кілька тижнів після того, як фармацевтичний гігант Johnson & Johnson погодився виплатити 700 млн доларів для врегулювання звинувачень з боку клієнтів. Компанію звинуватили в тому, що вона вводила в оману споживачів щодо безпеки своїх продуктів на основі тальку.

Нагадаємо, найпоширеніший підсолоджувач пов'язали з раком. ВООЗ і Міжнародне агентство з дослідження раку збираються визнати аспартам "можливо канцерогенним для людини".

Теги за темою
Здоров'я
Джерело матеріала
loader
loader