Солодка мета Орбана, що йде шляхом Путіна
Солодка мета Орбана, що йде шляхом Путіна

Солодка мета Орбана, що йде шляхом Путіна

Найбільша мета Путіна в боротьбі з ЄС це дискредитація і ревізія кордонів держав Європи.

Насправді прем'єр-міністру Угорщини Орбану, відданому другу Путіна, потрібне не наше Закарпаття, а "відновлення" Угорської держави до Тріанонського договору 1920 року. Ось солодка і таємна мета Орбана, який іде шляхом Путіна. Орбан прекрасно розуміє, що зміна влади в Угорщині неминуча. Тому він намагається знайти нові ідеологічні ресурси закріплення своєї влади, звертаючись до найболючішого місця історії угорців - несправедливості, як вони вважають, Тріанонського договору, який відірвав від Угорського королівства після поразки в Першій світовій війні половину території країни на користь прикордонних держав.

Спроби Кремля посварити Україну і Польщу, і нацькувати Польщу на повернення Західної України провалилися. Варшава не повелася на провокацію, прекрасно розуміючи, що головний ворог - це путінська Росія. А ось Угорщина Орбана повелася на кремлівську спокусу, але не на українське Закарпаття, а на румунську Трансільванію - ось яка кінцева мета маневрів Орбана. Претензії до Закарпаття лише засіб у боротьбі Орбана за Трансільванію, яка належить Румунії.

Це збігатиметься з планами Кремля щодо розгойдування внутрішньополітичної ситуації в Румунії, яка не приховує своєї підтримки європейської Молдови, військово-політичної допомоги України та опори на США-НАТО. Завдання Кремля - зміна політичного керівництва Румунії.

Але найбільша мета Путіна в боротьбі з ЄС - це дискредитація і ревізія кордонів держав Європи, що дасть змогу розхитати антиросійський профіль Європи і привести до кризи Євросоюз. Створення антиукраїнського блоку в ЄС (Австро-Угорщини-2), Угорщини, Чехії, Австрії та Словаччини це перший крок відриву Європи від України.

Поєднання, стимульованої Москвою, активності крайніх правих у Європарламенті зі стратегією ревізії несправедливих кордонів Європи повинно, за задумом Кремля, серйозно послабити Європу і зайнятися не допомогою Україні та опором Росії, а новими внутрішніми конфліктами. Тому, буде не дивно, якщо ми скоро побачимо, як, підтримувана Кремлем, успішна вкрай права партія Німеччини "Альтернатива Німеччини" (АГ) незабаром заговорить про несправедливість німецьких кордонів та повернення частини німецьких територій Одер-Нейсі, які після Другої світової війни перейшли до Польщі.

Хто такий Віктор Небоженко

Віктор Сергійович Небоженко (нар. 14 лютого 1953, Жмеринка) - український політолог, соціолог. Директор соціологічної служби "Український барометр". Кандидат філософських наук, пише Вікіпедія.

Працював в Інституті філософії Академії наук України, Інституті соціології Академії наук України.

У 1994-му брав участь у першій президентській кампанії експрем'єр-міністра України Леоніда Кучми.

З 2003-го - керівник соціологічної служби Національного інституту стратегічних досліджень при Президентові України, директор соціологічної служби "Український барометр".

Джерело

Джерело матеріала
loader
loader