"Українська біржа" зупинила роботу: серед бенефіціарів виявили російського бізнесмена
"Українська біржа" зупинила роботу: серед бенефіціарів виявили російського бізнесмена

"Українська біржа" зупинила роботу: серед бенефіціарів виявили російського бізнесмена

"Українська біржа" (УБ) із 8 липня повністю зупинила торги. Причиною стало відкликання ліцензій біржі через наявність серед бенефіціарів підсанкційної особи, ймовірно, російсько-казахстанського фінансиста Тимура Турлова.

Про зупинення роботи заявила пресслужба біржі 8 липня. Рішення відкликати ліцензію біля "Української біржі" ще 5 червня ухвалила Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР).

Наголошувалося, що причиною стала наявність у УБ підсанкційного бенефіціара, ім'я якого офіційно не розкривалося. Однак серед осіб, які мають суттєву участь у капіталі біржі, є лише одна особа, проти якої Україна запровадила санкції. Це підприємець та фінансист Тимур Турлов.

Санкції проти Турлова

Його ім'я ще у жовтні-2022 було на п'ять років внесено до санкційних списків. Серед передбачених СБНО обмежень є блокування активів.

Рішення НКЦПФР набуло чинності через місяць після затвердження, 5 липня. Однак, оскільки це була п'ятниця, біржа зупинила торги вже з понеділка, 8 липня.

"Українська біржа" заявила, що подала до Київського окружного суду позовну заяву про відміну постанови НКЦПФР щодо ліцензій. "На ранок 8 липня нам не відомий результат розгляду судом заяви про забезпечення позову, тож сьогодні, 8 липня, торги не проводяться", – заявили в УБ.

Тимур Турлов є головним власником міжнародного брокера Freedom Holding Corp. Українська "дочка" цієї компанії "Фрідом Фінанс Україна" опинилася під санкціями разом із самим Турловим.

Тимур Турлов

Турлов останні 10 років живе у Казахстані й після початку повномасштабного вторгнення РИ в Україну намагається дистанціюватися від Росії. Він заявив про відмову від громадянства РФ та продаж російського бізнесу місцевому менеджменту, проте звільнитися від санкцій в Україні це не допомогло.

Як повідомляв OBOZ.UA, китайські банки залишають Московську біржу через санкції США. Вони зменшили обсяги торгів юанем на 14%, що призводить до переміщення торгів на позабіржовий ринок, де обсяги зросли на 27%.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader