Базова ціна Expana (EBP) на концентрат апельсинового соку з ЄС 28 червня досягла $6550 за тонну, що на 112% більше, ніж у минулому році, що зумовлено перспективами низького виробництва апельсинів у Бразилії та, як наслідок, обмеженою пропозицією апельсинового соку на світовому ринку. Про це повідомляє freshplaza, пише agronews.ua.
10 травня 2024 року Fundecitrus, асоціація, яку підтримують виробники цитрусових і сокової промисловості в Сан-Паулу, опублікувала свій прогноз врожаю на 2024-2025 роки в цитрусовому поясі Сан-Паулу і західно-південно-західного штату Мінас-Жерайс.
У звіті прогнозується виробництво 232,38 млн ящиків (40,8 кг кожен), що на 24,36% менше, ніж у попередньому сезоні (307,22 млн ящиків). Такий прогноз виробництва стане другим найменшим урожаєм в регіоні з 1988-1989 років. Хвороба зеленого кольору та несприятливі кліматичні умови, включаючи сильну спеку у вересні 2023 року, суттєво вплинули на врожай, що призвело до водного стресу, високого рівня опадання плодів та меншого розміру плодів.
Бразилія, яка постачає понад 75% світового апельсинового соку, має майже нульові запаси апельсинового соку. Покупці готові укладати лише короткострокові контракти через нестабільні ціни, тоді як виробники не впевнені у своїх виробничих можливостях.
Європейські виробники намагаються мінімізувати вплив апельсинового соку, зменшуючи його використання в сумішах, а деякі навіть припинили його продаж через обмежену доступність. У галузі навіть ходять розмови про те, що деякі виробники соків хочуть замінити апельсиновий сік на мандариновий.
Очікується, що світове споживання апельсинового соку до кінця цього року продовжить знижуватися, оскільки ситуація з пропозицією стає все більш несприятливою, а роздрібні ціни зростають, оскільки старі, дешевші контракти поступово закінчуються.
На думку учасників ринку, для стабілізації цін попит повинен знизитися ще більше, хоча точний рівень цієї рівноваги залишається невизначеним.