9 способів стримати себе від бездумних перекусів
9 способів стримати себе від бездумних перекусів

9 способів стримати себе від бездумних перекусів

Експерти рекомендують кілька простих стратегій, щоб уникнути перевантаження калоріями через бездумне перекусування.

Часто сильна тяга до їжі може здаватися неконтрольованою, особливо коли ви пропустили прийоми їжі через зайнятість.

Замість того щоб піддаватися на спокусу швидких і калорійних перекусів, спробуйте замінити їх більш здоровими альтернативами.

За допомогою хитрощів і прийомів, а не лише сили волі, ви зможете ефективно контролювати свої бажання і уникати переїдання, пише Eat This Not That.

Чому нас тягне до їжі

Відмова від бажання не означає відсутність сили волі чи контролю, а є нормальною людською реакцією.

Коли ми деякий час не їмо, наш організм бажає отримати їжу з високим вмістом жиру та цукром, оскільки жир є найефективнішим джерелом енергії, а цукор швидко засвоюється організмом.

Ця помилка, яку дуже часто роблять ті, хто хоче схуднути — обмежуючи себе у перекусах. Найкращий спосіб уникнути некотрольованого споживання їжі — це запобігти посиленню голоду, регулярно харчуючись протягом дня.

Як правильно відкладати перекус

Потяг до їжі сильний, і він стає ще сильнішим, коли ви намагаєтеся з ним боротися. Говорячи собі, що їжа, яку ви прагнете, є "поганою", ви лише посилюєте бажання це з’їсти якнайшвидше.

Натомість дозвольте собі з'їсти трохи того, що вам дійсно хочеться, щоб з часом ця їжа втратила свою привабливість. Спробуйте техніку затримки: замість того, щоб здаватися відразу, скажіть собі, що можна почекати. Це допомагає зменшити ймовірність спонтанного прийому їжі в цей момент і робить бажання менш терміновим.

Ніколи не пропускайте сніданок

Сніданок допомагає правильно розпочати день і регулювати рівень цукру в крові до ранку, що обмежує тягу протягом дня. Рекомендується споживати на сніданок продукти, багаті на білок. Згідно з дослідженням Університету Міссурі, білковий сніданок ефективно зменшує сигнали мозку, які впливають на негативну харчову поведінку.

Спробуйте випити чашку чаю

Чай допомагає втішити і заспокоїти голодний шлунок, а також зволожує тіло, що сприяє відчуттю ситості. Спробуйте чаї від Good Pharma, які містять адаптогени, що додають рослинні продукти, які задовольняють організм без калорій. Крім того, ці трави здатні протидіяти реакції організму на стрес.

Заспокойте себе

Зробіть паузу і кілька глибоких вдихів перед тим, як відкрити пакет печива. Дихання допоможе вам зробити паузу, коли відчуваєте сильну тягу. Таким чином ви зможете уповільнити темп і розслабитися, що дозволяє оцінити ситуацію. Нагадайте собі, що бажання їсти — це нормальне явище, і ви зможете його подолати.

Знайдіть іншу справу, коли хочете перекусити

Коли вам так хочеться зїсти шоколадного морозива, зробить видих і займіться чимось фізичним, навіть на кілька хвилин. Відволікайтеся, слухаючи подкаст або музику, вигулюючи собаку, чи займаючись йогою; робіть усе, щоб відвернути увагу від їжі. Тяга триває лише кілька хвилин, тому до того часу, коли ви закінчите свою діяльність, ваше бажання їсти вже зникне.

Уникайте гаджетів під час перекусу

Часто відволікання може допомогти вам відвернути увагу від нездорової їжі. Проте постійні відволікання можуть перешкоджати вашому організму сигналізувати мозку про те, що ви вже наїлися. Дослідження, опубліковане в 2019 році в журналі Psychology & Behavior, показало, що використання смартфонів під час прийому їжі значно збільшує кількість споживаних калорій.

Не купуйте "дієтичні" продукти та напої зі штучними підсолоджувачами

Їжа, яка містить штучні підсолоджувачі, може зменшити кількість калорій, споживаних вами під час прийому їжі. Проте дослідження показують, що це може сприяти більшому споживанню калорій протягом дня. Замість цього рекомендується знизити або виключити рафінований та штучний цукор зі свого раціону, якщо ви маєте проблеми з переїданням або бажанням контролювати вагу.

Меню на день, яке допоможе триматися без переїдання

Для сніданку потрібно зїсти: склянка молока, 2 великих яйця (кожне містить близько 7 грамів ситного білка) і яблуко (4 грами ситної клітковини).

Обід : ½ тарілки курячого салату, шматочок цільнозернового хлібу, склянка несолодкого холодного чаю. З таким меню і о 15:00 ви не будете відчувати голод.

Вечеря : порція тунця, лосося або стейка з додаванням брокколі, приготованого на пару.

Раніше OBOZ.UA розповідав про варіанти корисних і смачних закусок, які допоможуть втамувати голод.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram та Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Джерело матеріала
loader
loader