Зеленський підбив підсумки зустрічі з Байденом у Вашингтоні
Зеленський підбив підсумки зустрічі з Байденом у Вашингтоні

Зеленський підбив підсумки зустрічі з Байденом у Вашингтоні

У рамках 75-го саміту НАТО у Вашингтоні відбулася зустріч президента України Володимира Зеленського з президентом США Джозефом Байденом. Зустріч ознаменувалася оголошенням нового оборонного пакету для України.

Зеленський висловив вдячність американській адміністрації, Конгресу та народу США за "життєво важливу й потужну підтримку народу України". За словами українського лідера, допомога з боку Сполучених Штатів дозволила українським захисникам зупинити наступ російських військ на Харківщині.

Президент України особливо відзначив особисту заяву Байдена після російського удару по дитячій лікарні "Охматдит" і рішення США та партнерів щодо посилення протиповітряної оборони України. Зокрема, йдеться про п'ять нових зенітно-ракетних комплексів Patriot і десятки інших систем.

"Нам потрібні швидкі кроки, щоб зняти всі обмеження для наших військових", - наголосив Зеленський, акцентуючи увагу на важливості боротьби з російськими керованими авіабомбами.

Лідери також обговорили відновлення справедливого й тривалого миру для України. Зеленський висловив надію на підтримку Америки у проведенні другого Саміту миру цього року.

Джозеф Байден, у свою чергу, підкреслив, що Україна зупинила просування росіян на Харківщині та завдала їм значних втрат. "Ви дали зрозуміти, що Росія не переможе в Україні. Україна переможе. І я хочу, щоб ви знали, що ми будемо з вами на кожному кроці цього шляху", - заявив американський президент.

Байден зазначив, що оголошений оборонний пакет є вже восьмим, який він погодив після підписання закону про національну безпеку. Він також повідомив про роботу з союзниками по НАТО над тим, щоб Україна отримала літаки F-16 цього літа.

"Ми покажемо світові, що ми з Україною зараз і в майбутньому", - підсумував президент США.

Володимир Зеленський високо оцінив рішення Байдена щодо посилення української протиповітряної оборони, назвавши його "сильним рішенням, яке допоможе нам боротися з російським терором".

Також Зеленський прокоментував очікування від НАТО, поставки озброєнь, дії Орбана та питання ударів по РФ.

Теги за темою
Володимир Зеленський Джо Байден
Джерело матеріала
loader
loader