Ілон Маск збирається вживити мозковий чип від Neuralink ще одному кандидату
Ілон Маск збирається вживити мозковий чип від Neuralink ще одному кандидату

Ілон Маск збирається вживити мозковий чип від Neuralink ще одному кандидату

Neuralink, науковий стартап Ілона Маска, готується провести другу операцію з інтеграції імпланта у мозок пацієнта. Наприкінці червня стало відомо, що компанія була змушена відмовити у проведенні операції другому пацієнту через проблеми зі здоров’ям кандидата. Тепер, за словами Маска, операція відбудеться за тиждень, і до кінця року кількість учасників випробувань може зрости до десяти, інформує Bloomberg.

Під час трансляції на платформі X з участю співробітників Neuralink, Маск зазначив, що імпланти можуть не лише допомагати боротися з паралічем кінцівок і м’язів, але й сприяти відновленню втраченої пам’яті. Досвід проведення операції на першому пацієнті, Ноланді Арбо, допоможе Neuralink уникнути проблем і помилок у подальших медичних експериментах.

Маск традиційно використовував X для представлення своїх амбіційних технологічних ідей. Мільярдер вважає, що мозкові імпланти можуть допомогти людству уникнути довгострокових цивілізаційних ризиків, пов’язаних зі штучним інтелектом, створюючи симбіоз із людським інтелектом. Маск зазначив, що метою є наділити людину надможливостями.

Маск також заявив, що в наступних операціях Neuralink намагатиметься нейтралізувати ризики, з якими зіткнувся перший пацієнт. Через природну «міграцію» головного мозку всередині черепної коробки частина електродів вийшла з тонких отворів у корі головного мозку і перестала функціонувати належним чином. Робот, що відповідає за маніпуляції при встановленні імплантата, використовуватиме складки головного мозку для більш надійного впровадження електродів, а корпус чипа буде встановлюватися на рівні з шкірою голови.

Також було зазначено, що пацієнти зможуть модернізувати свої мозкові імпланти за потреби. Маск підкреслив, що Neuralink добре доглядає за тваринами, які використовуються для випробувань імплантів і проведення операцій, відповідаючи на звинувачення в негуманному поводженні з піддослідними тваринами.

Зазначимо, що наразі не представлена жодна доказова база, підтверджена незалежними науковцями, що чип від Neuralink працює ефективно та може використовуватися на людях. Ще у лютому цього року представники PCRM заявили, що вважають небезпечними чипи Neuralink

Компанія Neuralink знехтувала заходами безпеки під час використання смертельно небезпечних імплантів
, які імплантували, а потім видалили з мозку макак-резусів. У листі-скарзі до Міністерства транспорту США згадувалась «тварина номер 13», самка макаки, у якої розвинулася інфекція. Дослідники Neuralink спочатку спробували вилікувати, а потім убили мавпу.

Джерело матеріала
loader
loader