Коли збирають урожай цибулі: як правильно зберігати
Коли збирають урожай цибулі: як правильно зберігати

Коли збирають урожай цибулі: як правильно зберігати

Цибуля – один із найпопулярніших овочів, який використовується в дуже багатьох стравах. Вона не лише додає стравам неповторний смак і аромат, але й має численні корисні властивості, що роблять її незамінною у раціоні.

Однак для того, щоб цибуля принесла максимальну користь і зберігалася довгий час, важливо дотримуватися деяких правил. Про них більш детально розповів Світ Рослин.

Коли викопувати цибулю

Цибулю потрібно збирати тоді, коли вона повністю дозріла. Як правило, з моменту посадки овоча до моменту його викопування проходить близько 68-80 днів.

Ознаки того, що цибуля дозріла:

  • Шийка суха, тонка та починає набувати характерного жовтого кольору, якщо цибуля ріпчаста жовта;
  • Перо цибулі починає хилитися до землі, лягати на землю та жовтіти;
  • Шкірка коренеплоду стає сухою і починає легко відлущуватися.
Коли збирають урожай цибулі: як правильно зберігати

Як правильно збирати цибулю

Збирати цибулю потрібно в суху погоду наприкінці липня або на початку серпня. За два тижні до цього потрібно припинити полив, інакше цибулини можуть пустити нові корінці.

Витягати овоч з ґрунту потрібно дуже обережно, за допомогою городніх або садових вил. Так зменшується ризик того, що ви пошкодите бадилля.

Якщо на цибулинах залишилися шматки землі, то прибирати їх варто руками, щоб в жодному разі не пошкодити овочі, адже це може призвести до їхнього загнивання.

Після того, як ви викопали весь врожай, потрібно залишити його на добу висихати на сонці, час від часу перевертаючи. Потім можна обрізати перо так, щоб залишився кінчик близько 4 см, а згодом обрізати і його, але не під самий край, та перенести цибулю на тиждень у місце, з гарною вентиляцією.

Дощова погода

Якщо цибуля ще об’єктивно не дозріла, а прогноз погоди попереджає про період дощів, то не варто залишати її на грядці, адже надмірна волога може зіпсувати врожай. Краще викопайте її раніше, але не обрізайте перо. Нехай коренеплоди полежать в такому стані під навісом або на горищі, щоб зелена частина віддала цибулинам усі поживні речовини та засохла. Цей метод називають доспівання.

Як правильно зберігати цибулю

Перед тим, як складати цибулю на зберігання, її потрібно відсортувати за розміром. Великі коренеплоди зберігаються гірше, тому їх варто вжити в їжу першими. Інші ж плоди потрібно розкласти в сухому приміщенні так, щоб вони могла провітрюватись. Температура там має становити від 15 до 20 градусів.

Протягом зберігання періодично перевіряйте цибулю, перевертайте її та викидайте ту, що почала гнити.

Раніше OBOZ.UA розповідав про те, як зрозуміти, що часник вже дозрів і його можна збирати.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Джерело матеріала
loader
loader