Україна підписала безпекову угоду з Румунією: деталі
Україна підписала безпекову угоду з Румунією: деталі

Україна підписала безпекову угоду з Румунією: деталі

Україна підписала безпекову угоду зі ще однією країною Північноатлантичного альянсу. У четвер, 11 липня, у Вашингтоні в межах саміту НАТО президент Володимир Зеленський і лідер Румунії Клаус Йоганніс підписали десятирічну Угоду про співробітництво у сфері безпеки між двома державами.

Про це повідомила пресслужба глави держави. Це вже 23 двостороння безпекова угода, яку Україна підписала з державами НАТО.

Згідно з документом, Румунія передасть Україні систему Patriot та підтримуватиме нашу країну з тією ж динамікою, що й протягом 2022–2024 років, а також сприятиме максимально швидкому транзиту всієї необхідної військової техніки своєю територією до нашої країни.

Особливістю цієї угоди є конкретні пункти співпраці для зміцнення безпеки в Чорноморському регіоні. Зокрема, Румунія допомагатиме Україні в розмінуванні акваторії та надаватиме підтримку через інструменти ЄС і НАТО.

Бухарест підтримуватиме оборонну промисловість нашої країни. Також Румунія разом із партнерами допомагатиме навчальному центру F-16 для підготовки українських пілотів, сприяючи таким чином коаліції спроможностей військово-повітряних сил.

Окремі блоки підписаної угоди стосуються розвідки та контррозвідки, кібербезпеки, інформаційної безпеки, гуманітарного розмінування, санкцій, відновлення та відбудови України.

Крім того, в угоді зафіксовано механізм 24-годинного екстреного реагування у разі повторної російської агресії проти нашої країни або значної ескалації.

Загалом Україна підписала вже 23 двосторонні безпекові угоди із: Великою Британією, Німеччиною, Францією, Данією, Канадою, Італією, Нідерландами, Фінляндією, Латвією, Іспанією, Бельгією, Португалією, Швецією, Ісландією, Норвегією, Японією, США, ЄС, Естонією, Литвою, Польщею, Люксембургом та Румунією.

Як повідомляв OBOZ.UA, Румунія вважає, що Україна має перемогтиу війні з Росією, щоб Москва не зважилася на нову агресію у майбутньому. Також наша держава має стати повноправним членом Європейського Союзу.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader