На ринку нових квартир в Україні виник серйозний перекіс: це вже впливає на ціни
На ринку нових квартир в Україні виник серйозний перекіс: це вже впливає на ціни

На ринку нових квартир в Україні виник серйозний перекіс: це вже впливає на ціни

В Україні з початку повномасштабного вторгнення РФ удвічі знизилася кількість новобудов. До 2025 року ринок просяде до 30% обсягів 2021 року. Однак є регіони, в яких, навпаки, почали будувати значно більше. Це насамперед західні області України. Такий перекіс на ринку вплинув і на ціни.

Про це OBOZ.UA розповіла директорка з продажів будівельної компанії Gazda Маріанна Бігунець. "Розмови про дефіцит нового житла точаться вже майже 2 роки. Однак це лише тактичні обставини", – зазначила спеціалістка.

Дійсно, нині безперервне будівництво спостерігається лише у 1/3 житлових об'єктів від загальної кількості задекларованих новобудов, підрахувала експертка. Але левова частка їх припадає саме на умовно безпечні регіони країни.

Наприклад, у Закарпатській області ситуація протилежна до загальної тенденції. Конкуренція між девелоперами тут із кожним місяцем посилюється.

"У другому півріччі на Закарпатті планують вийти від 10 до 15 девелоперських компаній із інших регіонів. Схожа ситуація у Львові та Івано-Франківську: у 2024 році в цих містах заявлено в 2 рази більше новобудов, ніж було у "довоєнному" 2021 році", – розповіла експертка.

Через цю тенденцію за 2 роки ціни на квартири в новобудовах у Закарпатті, Івано-Франківську, Львові та Чернівцях практично зрівнялися з Києвом, Одесою, Дніпром, Харковом, де зазвичай вартість житла була вищою. Тепер ціновий розрив на старті будівництва у різних регіонах, якщо порівнювати схожі за своїми характеристиками об'єкти, не перевищує 5-10%. До початку повномасштабної агресії середня різниця могла досягати 40%.

Як повідомляв OBOZ.UA, при цьому загалом українці стали менше інвестувати у квартири у новобудовах. Попит перетікає на вторинний ринок, де покупці найчастіше обирають для покупки "однушки" вартістю близько 60 тис. дол.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader