Скошувати чи ні: що робити з кущами полуниці у липні
Скошувати чи ні: що робити з кущами полуниці у липні

Скошувати чи ні: що робити з кущами полуниці у липні

Період плодоношення полуниці добіг кінця. Однак досвідчені городники наголошують, що догляд за кущами не варто припиняти, коли урожай вже зібраний.

Щоб збільшити урожай у наступному сезоні, слід підживлювати полуницю у липні. Багато хто починає скошувати кущі, щоб у рослин починала краще розвиватися коренева система. OBOZ.UA розбирався, що робити з кущами полуниці після плодоношення та чи варто їх скошувати.

Чи потрібно скошувати кущі полуниці

Є теорія, що, скосивши кущі одразу після збору урожаю, можна покращити зростання та розростання полуниці у наступному сезоні. Так, мовляв, почнуть рости нові пагінці, а імунітет рослин від радикального скошування тільки покращиться. Кажуть навіть, що скошування допоможе видалити шкідників.

Насправді вдаватися до таких методів догляду за рослинами не слід. Рослини після скошування перебуватимуть у стані стресу, довгий час не зможуть відновитися, що, звісно, негативно вплине на урожай у наступному сезоні.

Фахівці кажуть, що після радикального скошування кущі полуниці взагалі можуть не дати ягід.

Скошувати чи ні: що робити з кущами полуниці у липні

Правильний догляд

Якщо скошування робити не варто, то з обрізанням – інша справа. Можна провести обрізку тих кущів, що потребують цієї процедури.

  • Візьміть секатор або садові ножиці.
  • Видаліть старі листя та пагінці.
  • Хворі кущі варто викопати, щоб інфекція не поширилася на всю грядку.
  • Приберіть сухе листя та пагони з грядки, а ґрунт у міжрядді ретельно перекопайте. Це потрібно, щоб до кореневої системи потряпляло більше кисню, вологи та поживних речовин.

Чим підживити полуницю

Після плодоношення не варто вносити азотні добрива, інакше рослина погано зимуватиме і кущі можуть взагалі вимерзнути.

Найефективнішими будуть фосфорно-калійні добрива. У ємність з 10 л води, додайте 20 г суперфосфату та 15 г сульфату калію. Полив краще проводити вранці чи пізно ввечері.

Інший спосіб – закласти суміш сульфату та суперфосфату в ґрунт у сухому вигляді. Потрібно просто розсипати добрива на грядці та рясно полити водою.

Органіка також завжди актуальна. Наприклад, можна розвести коров’як з водою у пропорції 1:10, додати 10 грамів попелу і провести прикореневий полив з розрахунку один літр на кущ.

Раніше OBOZ.UA розповідав про те, коли і як збирають урожай моркви.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Джерело матеріала
loader
loader