"Уроки щастя" у школі: що учителі та батьки думають про новий проєкт
"Уроки щастя" у школі: що учителі та батьки думають про новий проєкт

"Уроки щастя" у школі: що учителі та батьки думають про новий проєкт

У новому навчальному році у розкладі школярів з’явиться оригінальний навчальний курс. Про те, що в українських школах запровадять «уроки щастя», у своєму Telegram-каналі повідомила перша леді України Олена Зеленська. Журналістка Коротко про зібрала думки вчителів та батьків щодо цього нового предмету. А також про емоційну компетентність і щастя під час війни, а ще про те, як проходить подібне навчання в американських школах - читайте у матеріалі Коротко про.

Людинознавство та емоційна компетентність

Новий освітній курс створили в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?». За основу українських "уроків щастя" взяли досвід американської освітньої програми, де давно існує курс з соціально-емоційного навчання Well-Being. Щоправда, вітчизняні фахівці мають адаптувати його до наших реалій.

Олена Зеленська пояснила, що «урок щастя» в українських школах розкриватиме найважливіші знання й навички, без яких неможливе щасливе, змістовне, плідне життя. Зокрема, у ньому йтиметься про такі важливі у житті кожної людини навички, як:

  • уміння будувати стосунки з людьми (щастя та стійкість нерозривно з цим пов’язані);
  • творчість і вміння бути творцем свого життя;
  • «людинознавство» – про розуміння того, що означає бути людиною;
  • уміння любити, співчувати, жити гідно та бути вільним;
  • мудрість і те, як зростати в ній, вміння осмислювати життя та досвід;
  • цінності й те, як важливо знати сенси життя;
  • емоційна компетентність – важливість емпатії, емоційного інтелекту, щоб розуміти емоційні потреби та почуття, як власні, так і свого оточення;
  • ментальне здоров’я, розуміння того, як дбати про нього.
Вчитель щастя зі Львова Петро Сітек. Фото: ФБ Петро Сітек

Вчитель щастя зі Львова Петро Сітек. Фото: ФБ Петро Сітек

Відверто кажучи, "уроки щастя" для деяких українських школярів не в новинку. Так, видання Коротко про розповідало про 24-річного вчителя Петра Сітека, який викладає цей предмет у львівській приватній "Школі вільних та небайдужих". А минулого року вчитель "щастя" став переможцем премії Global Teacher Prize Ukraine і отримав один мільйон гривень на реалізацію освітнього курсу «Щастя» у державних школах. Та, виявляється, про анонсовані першою леді "уроки щастя" Сітек не знає.

- А дізнався, як і більшість людей, лише з новин, - розказав Коротко про Петро Сітек. - Не бачив інформації про кількість шкіл та підготовлених вчителів. А от в рамках проєкту «Щастя», який ми з командою реалізовували, ми навчили 55 вчителів викладати "курс щастя" та надали всі необхідні матеріали. І вони вже будуть впроваджувати наш курс у своїх школах. Це єдина інформація, якою я оперую щодо "уроків щастя" в українських школах. А щодо базової програми, знаю, що вона буде адаптована від американських шкіл. Але якою є база, мені не відомо.

Також поки невідомо, курс буде обов’язковим чи факультативним.

"Уроки щастя" у бомбосховищі?

Узагалі до "уроків щастя" є набагато більше запитань, аніж самих відповідей. Саме тому в українському суспільстві ідею такого курсу сприйняли досить насторожено.

Перш за все, значна частина вчителів. Журналістка Коротко про впродовж декількох днів намагалася поспілкуватися з педагогами загальноосвітніх шкіл Львівської, Харківської, Чернігівської, Одеської областей. На жаль, більшість відмовилися від будь-яких коментарів, пояснюючи своє рішення тим, що на місцях, тобто в освітніх закладах, поки нічого не знають. Погодилися розмовляти лише деякі, і тільки анонімно.

- Видається, що це не "уроки щастя", а якась державна таємниця, тому що надто мало інформації про таке нововведення ми знаємо, - розповідає Коротко про одна з вчительок Києва. – Спочатку казали, що проводити такі уроки буде педагог-організатор, пізніше говорили, що візьмуть іншого спеціаліста. Зараз вчителі та керівництво у відпустках, тому узагалі невідомо, як воно буде.

У новому навчальному році у розкладі українських школярів з’явиться "урок щастя". Фото: ФБ Школа вільних та небайдужих

- А я та мої колеги проти таких уроків, - каже вчитель із Чернігівщини. - Дайте вже спокій вчителям, не видумуйте велосипед. Про яке щастя можна говорити, коли ти маєш зарплату біля 150 євро, кожен день ховаєшся з дітьми в бомбосховищі, чуєш усі ті прильоти…. До того ж, вчителів не вистачає, школи закривають, діти (з батьками) виїжджають за кордон.
 
А що кажуть батьки? Поки що мами і тати школярів роздумують над "уроками щастя". Багато хто і не проти, кажуть, що українських дітей треба навчати бути щасливими.

- "Уроки щастя" потрібні, тому що діти виснажені усім цим, що відбувається в нашій країні, - каже Олена, мама двох школярів Одеської загальноосвітньої школи №78. – Важливо, щоб такий урок не був 8-м за списком у щоденному розкладі. І також щоб викладав його спеціаліст, який має певні знання з психології.

А ось вчитель "щастя" Петро Сітек впевнений, що перевагою для викладання такого предмету має бути будь-яка соціальна освіта. Та набагато важливішим є попереднє навчання вчителів нового курсу для того, щоб вони змогли на практиці зрозуміти і усвідомити, про що йдеться, а не лише зазубрити якусь «щасливу» інформацію для уроку.

- Якщо чесно, я не впевнений, що більшість вчителів проти, - каже Петро Сітек. - Це може так виглядати, оскільки негативні коментарі завжди більш кричущі, ніж позитивні або їхня відсутність. Можу сказати, що є ті, кому це не подобається, і це видно під коментарями різних медіаресурсів. Але на це є багато причин. І в кожного вони свої. Хтось не розуміє, що це, і проти перенавантаження дітей. Хтось вважає, що не треба таке викладати під час війни. Хтось вважає, що є більш пріоритетні речі, які ми маємо зараз робити в освіті. Наприклад, підняти заробітну плату вчителів і т.д. Будь-який опір – це нормально для змін, особливо незрозумілих. Тому найкраще, що зараз можуть зробити люди, які анонсували цей проєкт, це почати комунікувати.

Чи треба навчати українських дітей бути щасливими? Фото: ФБ Mindful Kids

А як у них?

Медитують та обговорюють емоції

Українські «уроки щастя», як анонсується, це адаптація курсу з соціально-емоційного навчання Well-Being з американської освітньої програми. І такий предмет є в багатьох країнах світу: Данії, Норвегії, Швеції, Ірландії, Фінляндії. Навіть у Індії!

Щодо США, то в американських школах "урок щастя" зазвичай факультативний, проходить раз на тиждень. Впродовж шкільної години учні обговорюють певну тему, роздумують та відповідають на заздалегідь підготовлені питання вчителя (наприклад, «що б ти зробив зі 100 доларами?» або «які речі (або не речі) змушують тебе почуватися спокійними чи щасливими?»), проходять різноманітні челенджі на зміцнення свого ментального здоров’я, багато спілкуються, обговорюють, дискутують.

- У нашій школі такий урок є, тільки називається mindful kids, - розповіла Коротко про українка Анна, яка зараз проживає у Нью-Йорку. - Моєму семирічному синові сподобалося. Розповідав, що на таких заняттях вони медитували, розмовляли про різні емоції. Хіба це погано? Вважаю, що українським дітям необхідні такі заняття.

Теги за темою
Школа Освіта
Джерело матеріала
loader