Дієта Whole30: що це таке і в чому її переваги та мінуси
Дієта Whole30: що це таке і в чому її переваги та мінуси

Дієта Whole30: що це таке і в чому її переваги та мінуси

Дієта Whole30 має масу переваг, починаючи від відмови від цукру та алкоголю та закінчуючи збільшенням кількості продуктів, але є й серйозні недоліки.

Ось усе, що вам слід знати про переваги (і недоліки) дієти Whole30, пише Eat This Not That. 

Що таке дієта Whole30?

Як зазначено в її назві, дієта Whole30 зазвичай починається з метою пройти 30 днів.

"Програма Whole30 — це 30-денна програма, яка виключає додавання цукру, штучного цукру, алкоголю, бобових, зерна, молочних продуктів і консервантів", — каже Моніка Ауслендер Морено, MS, RD, LD/N, зареєстрований дієтолог і консультант з питань харчування RSP.

Дієта Whole30 існує з квітня 2009 року, і є певні правила, яких слід дотримуватися , коли ви на ній.

Це досить добре структурований план, який точно визначає, які продукти дієти Whole30 ви не можете їсти. Це включає виключення з раціону:

  • Цукор/штучний цукор: кленовий сироп, мед, нектар агави, кокосовий цукор, фініковий сироп, екстракт плодів ченця, стевія, Splenda, Equal, NutraSweet і ксиліт.
  • Алкоголь: У будь-якому вигляді, навіть для приготування їжі.
  • Зернові: пшениця, жито, ячмінь, овес, кукурудза, рис, просо, булгур, сорго, пророслі зерна, кіноа , амарант і гречка. Сюди також входять висівки, зародки і крохмаль.
  • Бобові: квасоля всіх видів (чорна, червона, пінто, темно-синя, біла, нирка, ліма, фава тощо), горох, нут, сочевиця, арахіс, арахісове масло та всі види сої: соєвий соус, місо, тофу , темпе, едамаме та соєвий лецитин.
  • Молочні продукти: продукти з коров’ячого, козячого або овечого молока, такі як молоко, вершки, сир, кефір, йогурт , сметана, морозиво або заморожений йогурт.

Які переваги Whole30?

Одна з найбільших переваг спробувати дієту Whole30 полягає в тому, що вона виключає оброблені продукти.

"Вона забезпечує структуру або межі, які для багатьох людей не є інтуїтивно зрозумілими", — каже Соня Анджелоне, MS, RDN, CL, речник Академії харчування та дієтології. "Ця дієта зосереджена на цілісних, мінімально оброблених продуктах. Вона суворо обмежує саме ті продукти, які сприяли поганому харчуванню чи поганим проблемам зі здоров’ям. Для деяких людей вона містить більше здорової їжі, ніж вони їли (раніше)".

По суті, ви виключаєте "погане" і додаєте "хороше". "Ця дієта зосереджена на свіжих фруктах, овочах, горіхах, насінні, корисних жирах і нежирних білках", — каже Ауслендер Морено.

Вона може мати дивовижні переваги для схуднення та загального здоров’я. "Основна увага приділяється здоров’ю, а не лише втраті ваги, хоча я думаю, що більшість людей намагаються це зробити, щоб схуднути. Це має допомогти зменшити запалення", — каже Анджелоне.

Ще одна велика перевага – ви заощадите гроші.

"Акцентується увага на приготуванні їжі вдома, що є чудовою зміною способу життя", — каже Ауслендер Морено. Це означає, що ви також будете менше їсти поза домом, якщо не будете обідати постійно.

Які мінуси?

Одним із найбільших недоліків є обмеження, що можуть вплинути на здоров’я вашого організму .

"Ця дієта досить обмежувальна — життя без зернових і бобових може призвести до мікробіомних розладів, оскільки життєво важливі волокна в цих продуктах забезпечують їжу для кишкових мікроорганізмів", — каже Ауслендер Морено. "Відмова від молочних продуктів позбавляє вас джерела харчового кальцію та вітаміну D — ми насправді рідко рекомендуємо виключати молочні продукти більшості людей".

Раніше OBOZ.UA розповідав про те, які переваги для схуднення та побічні ефекти має рідка дієта. 

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Джерело матеріала
loader
loader