Президентка Грузії оскаржила закон про "іноагентів" у Конституційному суді
Президентка Грузії оскаржила закон про "іноагентів" у Конституційному суді

Президентка Грузії оскаржила закон про "іноагентів" у Конституційному суді

ПрезиденткаГрузіїСаломе Зурабішвілі подала позов до Конституційного суду. Вона вимагає призупинити та остаточно скасувати дію закону "Про прозорість іноземного впливу".

Про це передає грузинський Перший канал. Він посилається на заяву парламентського секретаря президентки Георгія Мсхіладзе.

"Президент Грузії вперше звертається із позовом до Конституційного суду Грузії. Позов стосується закону "Про прозорість іноземного впливу", так званого російського закону. Цим позовом вона вимагає призупинити дії зазначеного закону та його остаточного скасування", – заявив Мсхіладзе під час брифінгу.

Він зазначив, що закон про "іноагентів" є неконституційним і суперечить статті 78 Конституції Грузії, а також порушує низку прав, гарантованих Конституцією.

Довідка

Закон про "іноагентів" у Грузії прозвали "російським", тому що у РФ з 2012 року діє аналогічна норма, ухвалена у відповідь на протести проти повернення до влади диктатора Володимира Путіна. Цей закон критикується як такий, що обмежує права людини.

Нагадаємо, що 28 червня парламент Грузії затвердив у першому читанні законопроект "Про сімейні цінності та захист неповнолітніх". Окремо "у прискореному читанні" були ухвалені поправки до 18 законів, що обмежують права ЛГБТ.

Як повідомляв OBOZ.UA, у травні парламент Грузії ухвалив у третьому читанні законопроєкт про "іноагентів". Перед голосуванням депутати вкотре побилися, а біля будівлі парламенту зібралися протестувальники. Депутати від правлячої партії одразу після голосування спішно залишили парламент під охороною поліції.

Спікер парламенту Грузії Шалва Папуашвілі 3 червня підписав закон про "іноагентів", який на протязі року провокував масштабні протести в країні. З моменту підписання документ набрав чинності.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader