Активний літній відпочинок: чим зайнятися та куди відправитися
Активний літній відпочинок: чим зайнятися та куди відправитися

Активний літній відпочинок: чим зайнятися та куди відправитися

Літо — це не лише час для пляжного релаксу, але й можливість отримати незабутні враження, зарядитися енергією та позитивом на весь рік. Як провести свої вихідні — розказуємо нижче.

Каякінг

Заняття оцінять не тільки екстремали, а й поціновувачі спокійного відпочинку. Суть спорту — подолати запланований шлях у вузькому довгому човні. Водні маршрути бувають різними, тому зовсім не обов’язково обирати складні напрямки.  Каяки можна використовувати як у тихих місцях, так і на бурхливих річках. 

У Карпатах можна влаштувати сплав потоками Чорний і Білий Черемош, Чорна і Біла Тиса, Турбат, Говерла, Косівська. У Яремче — Прут із водоспадом Пробій. Для тих, хто полюбляє гострі відчуття, радимо обрати Гірський Тікич, що поблизу селища міського типу Буки Черкаської області. У літній період обов’язково поїдьте на Мигійські пороги Південного Бугу.

Про що варто пам’ятати:

  • Перед заходом у водойму перевірте, чи всі замки та застібки міцно фіксують жилет.
  • Під час бурхливих хвиль, обовʼязково надягайте шолом.
  • Тримайтеся якомога ближче до берега і не запливайте далеко.
  • Обирайте груповий сплав.
  • Дотримуйтеся рекомендацій інструктора.

Майте на увазі, така розвага доступна лише тим, хто досягнув 16-річного віку.

Активний літній відпочинок: чим зайнятися та куди відправитися

Вейксерфінг 

Поєднує у собі елементи вейкбордингу та сноуборду. За допомогою спеціальної дошки та буксирувального троса туристи ковзають по штучній хвилі. Такий вид спорту можна практикувати на будь-якій водоймі. Найкращий спосіб навчитися вправно триматися на воді — взяти декілька уроків у досвідченого інструктора. Він розповість про основи катання, техніку безпеки та допоможе зробити перші кроки.

Вейк-парки можна знайти у багатьох містах України, включно з Києвом (Adrenalin Wake Club), Львовом (Sirka Sport wakesurfing, Voodoo Wake Park) та Дніпром (Rider Surf Club).

Активний літній відпочинок: чим зайнятися та куди відправитися

Багі 

Легкі, відкриті позашляховики створені для швидкості та азарту. Перші моделі з'явилися у 1950-х роках у Сполучених Штатах Америки. Їхніми прабатьками стали саморобні автомобілі, зроблені з дешевих запчастин, таких як шасі від Volkswagen Beetle. Ці машини одразу завоювали популярність завдяки своїй простоті, доступності та здатності пересуватися будь-якою місцевістю.

Екстремальний вид відпочинку можна спробувати в Карпатах, а також в інших областях: Волинській, Київській, Львівській тощо.

Всюдихід вимагає неабияких водійських навичок. Людина має знати, як поводитися в екстремальних ситуаціях. Тому, якщо ви новачок, рекомендуємо обрати поїздку з інструктором. Позашляховики підходять  як для індивідуального, так і для групового чи сімейного заїзду. 

До речі, чимало екоактивістів закликають відмовитися від цього дозвілля, оскільки воно шкодить природі.

Велосипедні прогулянки 

Найдешевший вид активного відпочинку для власників двоколісного. На "залізному коні" можна досліджувати гори, ліси, поля тощо. Навіть існує спеціальний транспорт для скель. Він обладнаний широкими шинами та міцними рамами. Це дозволяє велосипеду долати складні перешкоди та круті підйоми.

Переваги:

  • Зміцнює м'язи, покращує роботу серцево-судинної системи та допомагає схуднути.
  • Свіже повітря та фізична активність позитивно впливають на психічний стан, зменшують стрес та покращують настрій.
  • Екологічно чистий вид переміщення, який не забруднює довкілля.

Як підготуватися:

  • Скласти детальний маршрут на онлайн-мапах, аби не загубитися під час мандрівки.
  • Прихопити з собою питну воду та перекус, який не зіпсується.
  • Обирати не надто спекотні дні.
  • Перевірити справність велосипеда. 

Найкращі маршрути України: замки Львівщини (Підгірці, Золочів, Олеськ), село Вилкове на Одещині, фортеці Поділля (Кам’янець-Подільська та Хотинська), Трахтемирівський півострів у Черкаській області, озеро Синевир (Закарпаття).

Активний літній відпочинок: чим зайнятися та куди відправитися

Скелелазіння  

Таке дозвілля відрізняється за складністю, стилем та обладнанням. Професійні скелелази використовують карабіни та мотузки на спеціальних маршрутах із чітко визначеними точками страховки. Традиційний вид проходить на необлаштованих напрямках. Туристи самі встановлюють безпеку за допомогою шнурка та закладних елементів. До речі, такий активний відпочинок підходить для людей будь-якого віку та рівня підготовки. Він розвиває координацію рухів, баланс та гнучкість.  

Найкращі шляхи для тих, хто пройшов інструктаж у Карпатах: Яремче, Маковиця, Бубнище, скелі Довбуша, а також локації у Камʼянці-Подільському. 

Обов’язково прихопіть з собою шолом та систему. Все інше можна взяти в оренду.

Активний літній відпочинок: чим зайнятися та куди відправитися

Забудьте про нудьгу та рутину, вирушайте назустріч пригодам!

Раніше OBOZ.UA розповідав про цікаві курорти Одещини. 

ільки перевірена інформація у нас в Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader