Залежність від цукру: чи дійсно вона може виникнути
Залежність від цукру: чи дійсно вона може виникнути

Залежність від цукру: чи дійсно вона може виникнути

Цукор – вуглеводи, які використовуються для підсолоджування деяких продуктів та напоїв. Надмірне його споживання викликає багато проблем зі здоровʼям. Йдеться про ожиріння, діабет другого типу та хвороби серця.

Про це повідомив лікар Кріс Завос. За його словами, норма споживання цукру залежить від кількох факторів, а саме віку, статі, маси тіла та рівня активності.

Загалом, чоловікам варто їсти не більше 36 грамів цукру, тобто девʼять чайних ложок на день, а жінкам не більше 25 грамів або шість чайних ложок щодня. Йдеться про весь цукор, який додається до їжі та той, який природно присутній в меді, сиропах та концентратах фруктових соків.

Чи викликає цукор звикання

Згідно з певними дослідженнями, цукор може активувати центри винагороди в мозку та призвести до тяги й переїдання подібно до того, як наркотики можуть вплинути на мозок.

Деякі люди можуть відчувати тягу до цукру або негативні симптоми при спробах скоротити його споживання. Це повʼязано зі звичкою, культурними і соціальними нормами, емоційним харчуванням чи дисбалансом гормонів, пов'язаних з апетитом і ситістю.

Чи корисно пити напої без цукру

Напої без цукру – здорова альтернатива звичайним солодким. Проте в багатьох напоях без цукру використовуються штучні підсолоджувачі для солодкого смаку та відсутності калорій. Штучні підсолоджувачі можуть мати негативні наслідки для здоров'я, такі як порушення мікробіоми кишківника та збільшення ризику метаболічних розладів.

Раніше OBOZ.UA розповідав про те,як жінкам після 50 років залишатися у формі.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Джерело матеріала
loader
loader