Всі знають, що не можна зловживати солодкою, соленою або жирною їжею, проте через розбіжності у рекомендаціях важко визначити, які дії дійсно вважаються здоровими. Зокрема, навіть дані в деяких дослідженнях стосовно харчування можуть собі суперечити, а тому робити щоденні помилки у раціоні стає надзвичайно легко.
Проте, є певні ознаки, які вказують на нездорові харчові звички, які можуть впливати на загальний стан здоров’я та самопочуття. До яких сигналів варто дослухатись та коли саме треба переглянути свій раціон, розповіли в Eat This, Not That.
Проблеми з ротовою порожниною
Про якість того, що ви вживаєте може свідчити стан вашої ротової порожнини. Зокрема, кровоточивість ясен та карієс є ознакою як недостатньої гігієни, так і певних проблем у харчуванні. Зокрема, зловживання солодкими газованими напоями та недостатнє споживання вітаміну С (цитрусові, помідори, листова зелень) може призвести до проблем з яснами.
Відчуття голоду перед сном
Постійне та нав'язливе відчуття глоду навіть після збалансованої вечері може свідчити про ознаки харчового розладу. Щоб контролювати перекуси, варто звернути увагу на раціон і включити достатню кількість білка та клітковини. Ці компоненти сприяють відчуттю ситості та можуть зменшити потребу в перекусах.
Регулярний закреп
Дефіцит клітковини у раціоні може призводити до проблем зі здоров'ям. Щоб уникнути неприємних побічних ефектів, таких як гази, здуття живота та закреп, варто їсти більше їжі з клітковиною. Наприклад, можна почати з додавання цільнозернових пластівців до йогурту вранці або збільшення порції овочів на обід.
Сильна втома
Якщо ви відчуваєте постійну втомленість і важкість у виконанні щоденних завдань, можливо, причиною є низький рівень цукру в крові. У такому випадку слід намагатись їсти кожні 3-4 години та включити до раціону білків та вуглеводів. Наприклад, це може бути яблуко з мигдалем або цільнозернові тости з яйцем.
Погана концентрація
Якщо вам важко концентруватись на роботі, врахуйте, що для нормальної роботи мозку важливі жирні кислоти омега-3. Вони містяться в волоських горіхів, насінні льону та насінні чіа. Крім того, найкращими джерелами є жирна риба, така як лосось, тунець або скумбрія.
Часто хворієте
Неправильне харчування може погіршувати імунну систему, підвищуючи схильність до застуд та вірусів. Таким чином, слід уникати оброблених продуктів та вживати більше свіжих фруктів, овочів, цільного зерна, бобових, риби та нежирного м’яса, багатих на вітаміни і мінерали, які підтримують імунітет.
РанішеOBOZ.UA розповів, від ких харчових звичок необхідно позбутися.
Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.
Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.