Будівництво медзакладів за угодою з Австрією, підписаною два роки тому, ще не почалося
Будівництво медзакладів за угодою з Австрією, підписаною два роки тому, ще не почалося

Будівництво медзакладів за угодою з Австрією, підписаною два роки тому, ще не почалося

Підписану у вересні 2022 року Рамкову угоду між урядами України та Австрії щодо створення Національного реабілітаційного центру у Львові та будівництва й оснащення НДСЛ "Охматдит" і сучасної університетської клініки у Києві все ще не почала реалізовуватися, між сторонами тривають переговори щодо проєктів.

Про це власному кореспонденту Укрінформу повідомили у федеральному міністерстві праці та економіки Австрії.

"Рамкова угода наразі передбачає три проєкти співпраці, а саме: реконструкцію та оснащення дитячої лікарні "Охматдит" у Києві, будівництво та оснащення сучасної університетської лікарні у Львові або Києві та будівництво реабілітаційного центру у Львові. Окрім VAMED, інші компанії, в тому числі австрійські, названі в рамковій угоді як можливі контрактні партнери для подальшої реалізації проєктів. Рамкова угода відкрита для додавання нових проєктів. Наразі між договірними сторонами ведуться переговори щодо проєктів", - прокоментували в австрійському міністерстві стан реалізації Рамкової угоди.

Було вказано на те, що обсяг інвестицій, передбачений Рамковою угодою, "становить до 200 млн євро".

"Запланований розподіл коштів не відомий. У якості кредиторів передбачається залучення австрійських та німецьких банків", - заявили у міністерстві.

Щодо того, чи вбачає австрійська сторона необхідність активізації співпраці з огляду на російські ракетні удари по медзакладах, зокрема, "Охматдиту", було вказано на те, що поки оцінити наслідки атаки на подальшу реалізацію проєкту неможливо.

"Наразі проєкт перебуває на стадії узгодження між VAMED (австрійська компанія з проєктування, будівництва та оснащення медичних закладів – ред.) та українською владою. Наразі немає можливості оцінити будь-які наслідки атаки на подальшу реалізацію проєкту", - повідомили в мінекономіки Австрії.

У посольстві України в Австрії повідомили кореспонденту Укрінформу, що Україна, безумовно, зацікавлена отримати відчутну допомогу від Австрії в реалізації проєктів у сфері охорони здоров’я.

"Україна, зокрема Міністерство охорони здоров'я України, дуже зацікавлена в тому, щоб Австрія підтримала реконструкцію та модернізацію клініки "Охматдит" фінансовими інструментами, що стало вкрай важливим після нещодавньої російської терористичної атаки на клініку", - повідомили у дипмісії.

Було зазначено, що з цього приводу посольство контактує з австрійськими міністерствами та приватними компаніями. "Міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко провів переговори з федеральним міністром економіки Австрії Мартіном Кохером на полях Конференції з питань відновлення України в Берліні та попросив про потужну підтримку цього проєкту", - додали у посольстві.

Як повідомляв Укрінформ, 4 вересня 2022 року український та австрійський уряди підписали Рамкову угоду про економічну співпрацю у розвитку проєктів, зокрема у сфері охорони здоров’я, яка передбачає будівництво та оснащення трьох медичних закладів.

Як повідомляло Міністерство охорони здоров’я України, Рамкова угода створює правові підстави для розвитку таких проєктів, як: будівництво (реконструкція) та оснащення Національної дитячої спеціалізованої лікарні "Охматдит" у м. Києві (загальна вартість проєкту — 200 млн євро); будівництво та оснащення сучасної університетської клініки у м. Києві (загальна вартість проєкту — 350 млн євро); створення Національного реабілітаційного центру у м. Львові (загальна вартість проєкту — 75 млн євро).

Теги за темою
Україна Міністерство охорони здоров’я Австрія
Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader