Україна повернула ще 95 захисників: перші кадри зустрічі
Україна повернула ще 95 захисників: перші кадри зустрічі

Україна повернула ще 95 захисників: перші кадри зустрічі

Це воїни Збройних Сил України, Національної гвардії та прикордонники.

Ще один щасливий день для України стався 17 липня, адже ще 95 наших людей повернулися додому з російського полону.

Кого вдалося обміняти, усі деталі повернення українців і перші кадри, розповіли журналісти в ексклюзиві TSN.UA.

І спершу пропонуємо зробити найголовніше - подивитися перші хвилини повернення наших захисників. 

Скільки захисників вдалося повернути? 

Цього разу з полону вдалося звільнити ще 95 наших хлопців, додому повернулися воїни Збройних Сил України, Національної гвардії, прикордонники. 

Кого повернули? 

Це вже 54-й обмін військовополоненими. Серед звільнених є боєць, який вважався зниклим безвісти. У координаційному штабі повідомили, що цього разу усі звільнені - чоловіки: 88 рядових та сержантів, семеро офіцерів. Серед наших хлопців, які отримали нарешті свободу, 23 людини боронили Маріуполь (з них тринадцятеро – оборонці "Азовсталі"), 41 воював на донецькому напрямку, по дев’ятеро – на луганському та запорізькому, по троє – на херсонському та харківському. Один зі звільнених моряків на момент початку вторгнення перебував у Київській області та одразу приєднався до оборони свого селища від окупантів у складі Макарівської ТрО. Під час надання гуманітарної допомоги мешканцям місцевої громади потрапив у полон до російських військовослужбовців-бурятів. Наступні кадри - неможливо дивитися без сліз, перші емоції українських захисників після повернення на Батьківщину. 

Й найперше, що роблять захисники - дзвонять рідним. 

Чимало українських бійців, які повертаються, потерпають від наслідків поранень та мають хронічні захворювання, які потребують тривалого лікування. Більшість з них знаходилася в полоні країни-агресорки з 2022 року. Також серед звільнених є оборонець, який вважався зниклим безвісти.

Жодного азовця та десантника! 

Та, на жаль, ворог знову не віддав з полону жодного азовця і  десантника. Цей обмін, зазначають в координаційному штабі, відбувся за сприяння та посередництва в підготовці обміну завдяки Об’єднаним Арабським Еміратам. Новий обмін військовополоненими прокоментував і президент України Володимир Зеленський

"Продовжуємо повертати наших людей додому. Ще 95 захисників звільнені з російського полону. Це воїни Збройних Сил України, Національної гвардії, прикордонники.  Вдячний нашій команді, яка займається обмінами, та Об’єднаним Арабським Еміратам – за посередництво в цьому звільненні. Хоч би як складно це було, шукаємо кожного, хто може бути в полоні. Маємо повернути всіх."

Скільки загалом людей вдалося повернути? 

Загалом з ворожої неволі Координаційному штабу вдалося повернути 3405 людей. Перед цим під час 53-го обміну 25 червня додому вдалося повернути 90 українців. На рідну землю повернулися воїни Нацгвардії, ВМС, армії, тероборонці, прикордонники і не лише вони. Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими уточнив, що 25 червня повернулися: 32 нацгвардійці, 18 прикордонників, 17 представників Військово-морських Сил, 15 бійців ЗСУ, 8 тероборонівців. Серед них повернути 59 оборонців Маріуполя, 52 з яких вийшли з "Азовсталі".

Деталі обмінів 

Тоді Україна та росія провели  обмін за формулою «75 на 75». До своїх рідних повернулися 75 Захисників та Захисниць, а також цивільні українки. Серед звільнених із російського полону і поліцейська з Маріуполя Мар'яна Чечелюк. Ці зворушливі кадри вдалося зафільмувати нашій колезі – кореспондентці ТСН Наталці Нагорній.

Сидів в одній камері з журналістом УНІАН! 

Один із обміняних полонених повідомив, що перебував у камері з викраденим росіянами журналістом УНІАН Дмитром Хилюком. За словами чоловіка, разом у камері вони провели 11 місяців. Дмитра Хилюка разом із його батьком викрали у перші дні березня 2022 року під час окупації Київської області. Пізніше батька журналіста відпустили, а Дмитра незаконно вивезли до Росії.

“Всіх на всіх”: бути чи не бути?

  • Скільки українців повернули з російського полону: Зеленський назвав цифру
  • "Живуть краще, ніж вдома": Золкін про проблему, яку створила Україна комфортними умовами для полонених окупантів
  • Ці кадри облетіли всю країну: жінка понад два роки була у полоні РФ і нарешті побачила сина (відео)

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Джерело матеріала
loader
loader