Зменшиться ризик хронічних захворювань: лікарка пояснила, як на українців може вплинути відмова від літнього часу
Зменшиться ризик хронічних захворювань: лікарка пояснила, як на українців може вплинути відмова від літнього часу

Зменшиться ризик хронічних захворювань: лікарка пояснила, як на українців може вплинути відмова від літнього часу

Український парламент скасував перехід на літній час і це має позитивно вплинути на здоров'я українців. Сталість часового поясу мінімізуватиме вплив зміни довжини світлового дня на організм людини та не чинитиме штучної шкоди.

Про це в коментарі OBOZ.UA сказала лікарка-терапевтка Дарина Лопушнян. Вона пояснила, що наш організм має власні біологічні ритми, які ми підлаштовуємо під зовнішній світ.

Будь-які зовнішні зміни, в тому числі переведення годинника, несуть збій у роботі організму. Вони викликають стресову реакцію, погіршення сну, зменшення концентрації уваги, зміну настрою.

Найбільшої шкоди, за її словами, переведення годинників завдавало людям похилого віку і дітям, оскільеи саме у них адаптативні можливості організму знижені.

"Діти стають втомлені, роздратовані та виснажені, втрачають ефективність та якість розумової діяльності. У людей старшого віку ще додаються наявні хронічні захворювання, підвищується ризик їх загострення та виникнення ускладнень, таких як гіпертонічний криз, інсульти, інфаркти", – пояснила лікарка.

Вона додала, що переведення годинників штучно створювало додаткову шкоду для організму людини. Після того, як цю дію скасували вплив зміни довжини світлового дня на організм людини буде мінімальним.

Раніше кандидатка біологічних наук Ольга Маслова пояснила, що, дискомфорт під час сезонного переведення часу відчувають передусім люди із серцево-судинними проблемами.

"Було кілька досліджень щодо інсультів і серцево-судинних захворювань. Вони доводять, що смертність у дні переведення годинників, особливо у весняний період, збільшується з такими проблемами", – зазначила Маслова.

Водночас науковці Американської академії медицини сну (AASM) наголошують, що постійний стандартний час є оптимальним вибором для здоров’я та безпеки. Тож закликають до скасування сезонного переведення годинників. Учені пояснюють, що відмова від сезонних змін часу краще узгоджується з біологічними ритмами людини.

Як повідомляв OBOZ.UA, 27 жовтня 2024 року Україна востаннє переведе стрілки годинників – на зимовий час, який є стандартним. Переведення на так званий літній час, який був штучно створений для більш ефективного використання денного світла, більше не буде.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Джерело матеріала
loader
loader