Джемілєв обговорив з головним радником Ердогана ситуацію в Криму та становище кримських татар
Джемілєв обговорив з головним радником Ердогана ситуацію в Криму та становище кримських татар

Джемілєв обговорив з головним радником Ердогана ситуацію в Криму та становище кримських татар

Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв зустрівся з головним радником Президента Туреччини Ялчином Топчу. У ході зустрічі йшлося про ситуацію в тимчасово окупованому Росією Криму, становище кримських татар та можливі перспективи деокупації півострова.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на інформаційне агентство QHA.

“Крим є прабатьківщиною наших співвітчизників-татар, героїчного і стародавнього народу Криму, який пережив геноциди і поневіряння, але вижив і буде існувати до кінця віків. На жаль, він все ще перебуває під окупацією через незаконний референдум, проведений Росією 16 березня 2014 року, який суперечить міжнародному праву та не прийнятий ООН”, - сказав на зустрічі Ялчин Топчу.

Джемілєв обговорив з головним радником Ердогана ситуацію в Криму та становище кримських татар - Фото 1

Головний радник президента Ердогана наголосив на тому, що Туреччина підтримує територіальну цілісність і суверенітет України, включаючи Крим, і не визнавала і не визнає цю незаконну окупацію та анексію.

“За нашими оцінками, близько 50 тисяч кримських татар покинули Крим... Це 17 відсотків кримськотатарського народу, який проживає в Криму і ця міграція триває… Якщо Крим найближчим часом не буде звільнено від загарбників, то татарське населення в Криму втратить свою ідентичність”, - передає інформагентство слова Джемілєва.

Говорячи про сценарії припинення вогню, які час від часу з’являються в міжнародному співтоваристві, Джемілєв наголосив на небезпеці такої перспективи.

“Припинення вогню дуже небезпечне для нас. Якщо ця війна припиниться і російські солдати залишаться на своїх нинішніх позиціях, наш народ буде знищений. Ми категорично проти цього. Наші умови зрозумілі, згідно з міжнародними правилами та статутом ООН, загарбники мають залишити окуповані землі. Після цього ми можемо сісти за стіл переговорів”, - сказав Джемілєв.

Лідер кримськотатарського народу також наголосив на тому, що нинішній російський режим в Криму “гірший за радянський”.

Як повідомляв Укрінформ, у тимчасово окупованому Криму зафіксовано велику кількість вогневих точок уздовж берегової лінії безпосередньо на міських пляжах.

Фото: QHA

Теги за темою
Крим Туреччина
Джерело матеріала
loader
loader