Як швидко охолодитися: дієві поради для пекельної спеки
Як швидко охолодитися: дієві поради для пекельної спеки

Як швидко охолодитися: дієві поради для пекельної спеки

Спека сильно впливає на наше самопочуття, особливо коли немає змоги охолодитись під кондиціонером. Ми різко втрачаємо працездатність і ризикуємо навіть опинитись в лікарні з тепловим ударом.

Але проблем можна уникнути, переконує професор фізіології з Лабораторії екстремальних умов Портсмутського університету Майк Тіптон. Науковець працював консультантом з виживання та термічної медицини в Королівських ВПС та UKSport, написав сотні статей і присвятив 40 років дослідженням у галузі терморегуляції. Для видання Science Focus він розповів про чотири науково обґрунтованих методи охолодити свій організм. Використовуйте їх разом з основними порадами, такими як залишатись в тіні, пити багато води та обмежити перебування на сонці у денні години.

Першими охолоджуйте руки, а не обличчя

Це природня реакція – першим підставляти під вентилятор чи струмінь холодної води обличчя. Через його високу чутливість ілюзія охолодження виникає одразу і з’являється відчуття комфорту. Однак, за словами Тіптона, це далеко не найшвидший спосіб знизити температуру тіла.

За порадою експерта, найкраща стратегія – це занурити в холодну воду хвилин на 15-20 руки. І чим глибше, тим краще. Все тому, що вони мають велику площу поверхні та масу і через них тече багато крові, а отже організм посилає сюди багато теплової енергії, щоби віддати її. "Занурювати руки в холодну воду буде не так приємно, але це охолодить вас набагато швидше, ніж навіть крижана ванна! Дуже важливо проводити різницю між речами, які дають вам відчуття прохолоди, і речами, які справді вас охолоджують", – каже вчений.

Уникайте холодного душу

А от повністю ставати під холодний душ у спекотний день, каже експерт, далеко не найкраща ідея. Як би дивно це не звучало, але різке занурення всього тіла в холодну воду – це дуже повільний спосіб охолодженн під час спеки.

"Помістити одну частину тіла в холодну воду – це нормально, але покрийте нею занадто велику поверхню, і ваше тіло фактично зменшить кількість крові, яка досягає вашої шкіри", – говорить Типтон. На холоді організм рефлекторно звужує судини, щоби затримати тепло всередині. Тому, за словами вченого, секрет ефективного охолодження полягає в тому, щоби спершу доставити гарячу кров до поверхні шкіри, а потім обережно відвести зайве тепло.

Замість крижаної ванни у спеку він рекомендує приймати прохолодний душ. При цьому не варто одразу вмикати крижану воду. Встановіть таку температуру, яка здається вам відносно теплою і не викликає дискомфорту. "Вам потрібна вода, яка буде забезпечувати і підтримувати максимальний кровообіг у шкірі. Необхідно максимізувати різницю температур між вашим тілом та водою, не перекриваючи приплив крові до шкіри", – пояснив він.

Віддавайте перевагу гарячим напоям

Яким би парадоксальним це не здавалось, але ковток теплого напою охолодить вас швидше, ніж ціла склянка крижаної води. "Йдеться не про спробу безпосередньо охолодити ваше тіло, а про активацію систем – таких як потовиділення, приплив крові до шкіри – які призведуть до охолодження", – каже Тіптон. І додає, що споживання гарячих страв теж матиме аналогічний ефект.

Це не означає, що вам слід пити лише гарячу рідину – вживання води будь-якої температури допомагає охолодити тіло за рахунок стимуляції потовиділення. Але холодна вода допомагає охолодитись тільки зовнішньо. Тоді як гарячі напої задіюють внутрішні системи організму. Потовиділення посилюється, а кров починає інтенсивніше приливати до шкіри, віддаючи надмір тепла.

"Подумайте про це: близько 60 відсотків людського тіла складається із води – це близько 40 літрів. Додавання однієї склянки холодної рідини не матиме великого значення. Це крапля у морі", — пояснює Тіптон.

Однак експерт не радить споживати гарячі напої, які містять кофеїн, такі як кава чи чай. Кофеїн разом із алкоголем може підвищити швидкість метаболізму в організмі, змушуючи його виділяти більше внутрішнього тепла. Ба більше, ця речовина діє як сечогінний засіб, що призводить до швидшої втрати рідини з організму в порівнянні з іншими напоями. Віддавайте перевагу трав’яним чаям та іншим теплим альтернативам.

Підсильте ефект потовиділення вітерцем

Порада обмахуватись віялом навряд чи здасться вам чимось справді дієвим, адже це не дає відчуття повноцінної прохолоди. Тим не менше, чим більшу площу тіла ви будете обдувати, тим краще буде для вашого організму. Адже вентилятор чи віяло по суті не охолоджує ваше тіло, він видуває подалі повітря, що щойно контактувало з вашою шкірою, що також допомагає швидше випаровуватись поту. Разом це дає ефект охолодження.

Під час спеки це може стати справжнім порятунком. "Коли температура досягає близько 35 ° C, єдиний реальний спосіб охолодити тіло – це потовиділення", – говорить Тіптон. Випаровування поту насправді не залежить від температури — вся річ у різниці тисків водяної пари між повітрям та шкірою. Випарувати вологу з поверхні тіла і відвести тим самим тепло і допомагає вітерець. Підійдуть будь-які методи – обмахування віялом (найменш ефективний), використання вентилятора чи створення протягу шляхом відчинення вікон.

Раніше OBOZ.UA розповідав, як допомогти людині з тепловим ударом до приїзду швидкої.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Джерело матеріала
loader
loader