Україна заблокувала постачання нафти з росії в Угорщину
Україна заблокувала постачання нафти з росії в Угорщину

Україна заблокувала постачання нафти з росії в Угорщину

Посилення санкцій Радою національної безпеки і оборони України проти «Лукойлу» в червні 2024 року заблокувало транзит російської нафти в Угорщину. Про це заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто, пише Bloomberg.

Він наголосив, що Угорщина і росія працюють над відновленням постачання нафти ВАТ “Лукойл” після того, як Україна у червні запровадила жорсткіші санкції проти компанії. 

“Зараз в Україні склалася правова ситуація, на підставі якої “Лукойл” не постачає нафту до Угорщини. Зараз ми працюємо над юридичним рішенням”, — сказав Сіярто.

Зустріч очільника зовнішньополітичного відомства Угорщини з міністром закордонних справ рф відбулася на полях Радбезу ООН в Нью-Йорку та після візиту угорського лідера Віктора Орбана до москви.

Міністерство закордонних справ Угорщини, Mol (угорська нафтогазова компанія — ред.), “Лукойл” і українська державна енергетична компанія “Нафтогаз” не відповіли на запити журналістів щодо коментарів. Міністерство енергетики росії взагалі відмовилося їх надавати.

Що відомо про нафтопровід “Дружба”

“Дружба” — один з найбільших та найпотужніших у світі нафтопровід з пропускною здатністю 2 млн барелів на добу, який був збудований для транспортування нафти з рф у країни Центральної та Західної Європи.

“Лукойл” є однією з кількох російських компаній, які постачають нафту до Угорщини через південну гілку нафтопроводу “Дружба” в Україні. Відомо, що наразі Mol на дві третини залежить від російських поставок сирої нафти, але, за оцінками агентства Fitch Ratings, зможе повністю замінити їх з 2025 року.

Bloomberg зазначило, що Угорщина активізувала зв’язки з росією в енергетичній сфері навіть після вторгнення москви в Україну, підписавши кілька угод про збільшення поставок природного газу. Звільнення від енергетичних санкцій Європейського Союзу домігся прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк

Джерело матеріала
loader
loader