Іран може отримати матеріал для ядерної зброї за два тижні
Іран може отримати матеріал для ядерної зброї за два тижні

Іран може отримати матеріал для ядерної зброї за два тижні

Іран протягом тижня або двох може отримати розщеплюваний матеріал, який використовується в ядерній зброї. Про це заявив державний секретар США Ентоні Блінкен під час виступу на безпековому форумі Aspen Security Forum.

Держсекретар у виступі заявив, що через розвал ядерної угоди Тегеран нині прискорено нарощує потенціал цієї технології. 

«Замість того, щоб бути щонайменше за рік від прориву у виробництві розщеплюваного матеріалу для ядерної зброї, він (Іран. – ред.) зараз, імовірно, перебуває за тиждень-два від цього», – сказав Блінкен.

Водночас він уточнив, що Іран ще не розробив ядерну зброю.

Зазначимо, новини про можливості Ірану з’явилися після нещодавніх виборів президента Масуда Пезешкіана, який заявив, що його мета – «вивести Іран з ізоляції» та виступає за відновлення ядерної угоди 2015 року між Іраном і світовими державами.

У 2018 році Сполучені Штати в односторонньому порядку вийшли з іранської ядерної угоди, яка була розроблена для регулювання атомної діяльності Ірану в обмін на скасування міжнародних санкцій.

Як повідомлялося, Міжнародне агентство з атомної енергії роками надавало підтримку іранським дослідникам у сфері ядерної енергетики і відправляло їх на навчання в Росію. Крім того, агентство навіть надавало фінансову підтримку у цій області. 

До слова, Іран ще більше збільшив свої запаси урану, збагаченого майже до рівня збройового, що стало останньою спробою Тегерана постійно чинити тиск на міжнародну спільноту. 

Джерело матеріала
loader
loader