Процес пришвидшився: Блінкен сказав, коли Іран може отримати матеріал для ядерної зброї
Процес пришвидшився: Блінкен сказав, коли Іран може отримати матеріал для ядерної зброї

Процес пришвидшився: Блінкен сказав, коли Іран може отримати матеріал для ядерної зброї

Через скасування так званої ядерної угоди Іран значно пришвидшився у процесі створювання ядерної зброї. І вже протягом двох тижднів ця країна може отримати розщеплюваний матеріал для ядерної зброї. Проте на данну мить Іран не має такого матеріалу.

Про це під час безпекового форума Aspen Security Forum розповів державний секретар США Ентоні Блінкен. Він підкреслив, що позиція Сполучених Штатів незмінна: Іран не повинен мати ядерну зброю. Таким чином, скасування ядерної угоди було помилкою.

"Там, де ми зараз знаходимося, не дуже добре. Іран, оскільки ядерну угоду було зірвано, замість того, щоб принаймні рік шукати відповіді, як само виробляти розщеплюваний матеріал для ядерної зброї, зараз за один або два тижні до цього. Один-два тижні – це реалістичний час їх прориву", – зазначив Блінкен.

За його словами, США "дуже ретельно відстежує" процес і поки що може з впевненісю констатувати, що наразі ядерну зброю Іран зробити не в змозі. Проте, як зауважив держсекретар, отримати таку зброю дуже просто – достатньо поєднати матеріал, що розщеплюється та вибуховий пристрій. І "в останні тижні та місяці Іран справді просувається у цьому".

Оскількі позиція США з цього приводу незмінна, Америка "максимізувала тиск на Іран у всіх напрямках". 

"Ми запровадили понад 600 санкцій проти іранських осіб, організацій того чи іншого роду. Жодної санкції ми не скасували. І зараз у нас є набагато тісніша координація з європейськими партнерами та союзниками з цього приводу", – зазначив Блінкен. 

Як повідомляв OBOZ.UA, новий президент Ірану дав зрозуміти США, що його країна "не піддаватимися тиску". Ба більше, незважаючи на те, що нового президента називають реформатором, вірішує все одно не він, а аятола, тобто, верховний лідер Ірана. Тож у США, за словами Блінкена, дуже скептично налаштовані щодо порозуміння з президентом Масудом Пезешкіяном.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader