Є певні зобов'язання: Блінкен запевнив, що політика США щодо України не залежить від особи президента
Є певні зобов'язання: Блінкен запевнив, що політика США щодо України не залежить від особи президента

Є певні зобов'язання: Блінкен запевнив, що політика США щодо України не залежить від особи президента

Сполучені Штати мають зобов'язання підтримувати Україну незалежно від особистості президента. Ці зобов'язання будуть виконуватись через тий чи інший механізм – або як пряма допомога, або як угода НАТО – не зважаючи на склад адміністрації американсьского президента.

Про це під час Аспенського форуму в Колорадо заявив держсекретар США Ентоні Блінкен. Він підкреслив, що в обох палатах Конгресу США існує "сильна двопартійна більшість на підтримку України". Тож будь-який наступний президент США має зважати не лише на зовнішнью геополітичну, але й на внутрішню політичну ситуацію.

"Звичайно, кожна адміністрація має можливість встановлювати свою власну політику. Ми не можемо зафіксувати майбутнє. Але лише тиждень тому на саміті НАТО понад 20 країн оголосили, що вони провели переговори та підписали 10-річні двосторонні угоди з безпеки з Україною. І це означає, що всі ці країни, включно зі Сполученими Штатами, взяли на себе зобов’язання допомагати Україні протягом наступного десятиліття", – зазначив Блінкен.

Держсекретар уточнив: він допускає можливість, що нова адміністрація США може відмовитись підтримувати Україну. Проте у будь-якому випадку така підтримка не припинеться.

"Якби ми відмовилися від (підтримки), я вважаю, що це можливо. Але, на щастя, зараз у нас є ще більш ніж 20 країн – а ми прямуємо до того, що їх буде більш ніж 30 – які будуть допомагати. Це довгострокові зобов’язання перед Україною", – підкреслив американський посадовець.

Блінкен окремо заявив, що у США розуміють успіх України у війні як "сильну, незалежну Україну, яка все більше інтегрується із Заходом і стоїть на власних ногах у військовому, економічному, демократичному планах". Ба більше, Росія вже програла війну.

"Важливо відзначити – Володимир Путін вже зазнав поразки. Йому не вдалося досягти мети, яку він ставив, тобто стерти Україну з карти, припинити її існування як незалежної держави, поглинути її. Це не вдалось і не може вдатися", – зазначив Блінкен і додав, що РФ також програла в ЄС.

"Росія вже втратила свій енергетичний ринок у Європі, Вона стикається з НАТО, яке було, є, і стає ще сильнішим і більшим. Три роки тому ніхто не міг навіть уявити, що Фінляндія та Швеція стануть членами НАТО. Але Путін своїми діями лише присторив те, чому намагався запобігти", – зауважив держсекретар США.

Все вищезазначене повинно розуміти керівництво США незалежно від особистостей та уподобань. Саме тому, що "будь-яка адміністрація братиме це до уваги", політика США щодо допомоги Україні не зміниться, впевнений Блінкен.

"Будь-яка адміністрація має поставити перед собою питання: якщо ми зупинимося або дамо зворотний хід, якщо відвернемось від України, то що зробить Путін? Агресія відновиться і, можливо, загарбник матиме шанс досягти успіху там, де йому допоки це не вдавалося. Вочевидь, на Україні він не зупиниться, піде в інші країни, включаючи союзників по НАТО", – підкреслив держсекретар.

Втім, Блінкен сподівається, що і як останні два з половиною роки, США і надалі залишаться лідером серед країн за рівнем підтримки України.

Як повідомляв OBOZ.UA, у НАТО припускають, що російсько-українська війна може тривати ще десять років. І Європа взагалі, і окремо Альянс повинні бути готові до цього. Але чим сильніше західні партнери підтримуватимуть Україну і демонструватимуть, що готові робити це протягом тривалого часу, тим швидше війна закінчиться, вважають в НАТО

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader