Як не можна готувати тісто: помилки, які допускають навіть досвідчені господині
Як не можна готувати тісто: помилки, які допускають навіть досвідчені господині

Як не можна готувати тісто: помилки, які допускають навіть досвідчені господині

Робота з тістом – це справжнє мистецтво. Навіть у досвідчених господинь не завжди виходить його вдало приготувати. Дріжджова маса дуже часто прилипає до рук, виходить тугою та не піднімається. Все це через ряд помилок, про які багато людей навіть не знають.

Редакція FoodOboz розповість про декілька нюансів приготування тіста. Ви дізнаєтесь, чому маса липне до рук та опадає. а сама випічка пригорає.

Чому дріжджове тісто прилипає до рук

Як не можна готувати тісто: помилки, які допускають навіть досвідчені господині

Дріжджове тісто часто прилипає до рук лише через те, що у ньому замало борошна. В цьому випадку потрібно просто досипати продукт. Також, проблема може виникнути через те, що ви погано вимісили тісто або воно скисло. Якщо ж першими причинами можна впоратись, то у випадку скисання вам доведеться замішувати нове тісто.

Дуже забите і щільне тісто

Як не можна готувати тісто: помилки, які допускають навіть досвідчені господині

Ознака вдалого тіста – це однорідність, пухка та еластична текстура. Борошно має повністю ввібратись. Як тільки ви побачили, що ваше тісто саме таке, не продовжуйте вимішування далі. Якщо ви не зупинитесь – тісто стане дуже щільним та забитим.

Чому пироги не піднімаються

Дуже часто замість пухкої повітряної випічки виходить просто плоский корж. Так відбувається через брак газу. Неважливо, чи у вас бісквіт, чи дріжджове тісто – температура має бути такою, щоб випічка піднялась. Якщо ви правильно замісили тісто, і воно вийшло повітряним – залишається добре розігріти духовку. В холодну тісто не можна ставити в жодному разі. Але якщо ви допустились помилки саме при замішуванні – навіть розігріта духовка не допоможе.

Як не можна готувати тісто: помилки, які допускають навіть досвідчені господині

Подбайте про те, щоб яйця на бісквіт біли добре збиті. А що стосується дріжджового тіста – для нього з самого початку потрібно організувати сприятливу температуру. Щоб не було протягів, різкого перепаду температури. В приміщені має бути достатньо тепло.

Через що випічка пригорає

Випічка пригорає найчастіше у газових плитах. Якщо ви помітили таку ситуацію – переставте решітку трохи нижче, а зверху накрийте випічку фольгою. Якщо пригорає знизу – зробіть все навпаки.

Як не можна готувати тісто: помилки, які допускають навіть досвідчені господині

Чому тісто не пропікається

Зазвичай, це нюанси вашої духовки. В газовій потрібно вручну регулювати температуру, щоб вироби не пригоріли і, при цьому, пропеклись. Добре, якщо у вас електрична духовка. В сучасних моделях є режим конвекції, а також нагрів верх-низ. Увімкніть ці функції, щоб ваша випічка вийшла вдалою.

Як не можна готувати тісто: помилки, які допускають навіть досвідчені господині

Також на OBOZ.UA ви можете ознайомитись із рецептами:

  • Шоколадний бісквіт
  • Бісквіт на згущеному молоці
  • Яблучний бісквіт
Джерело матеріала
loader
loader