Перший сезон в єврокубках: чи готова команда Усика з УПЛ до старту в Європі
Перший сезон в єврокубках: чи готова команда Усика з УПЛ до старту в Європі

Перший сезон в єврокубках: чи готова команда Усика з УПЛ до старту в Європі

"Полісся", контракт з яким підписав Олександр Усик, готується до старту в єврокубках. У першому ж сезоні в еліті команда змогла пробитися до Ліги конференцій. Прагматичний фінал минулого сезону запам’ятався кардинальними змінами - новий тренер, гучні закупівлі, оновлена психологія. Цього літа житомиряни намагалися стати якісно новим клубом - і вони стартують у ЛК одразу після "Динамо" в Лізі Чемпіонів. OBOZ.UA зібрав усі цікавинки про підготовчий процес й оцінює шанси дебютанта єврокубків.

Чи вистачить грошей?

Питання бюджету для українських клубів завжди стоїть гостро, "Дніпро-1" наочний тому приклад. Такий стрімкий зліт житомирян і одразу вихід у ЛК викликав багато питань і перше - чи вистачить коштів? За останній рік "Полісся" збільшило статутний капітал вже до мільярда, натякнувши, що із фінансовою складовою все має бути гаразд.

Перший сезон в єврокубках: чи готова команда Усика з УПЛ до старту в Європі

Гроші збережуть і за рахунок того, що не ставатимуть рятівним колом. Весь червень ширилися чутки, що житомиряни можуть допомогти "Дніпру-1" із фінансуванням. Але 10-го липня клуб розставив усі крапки - офіційно спростовано факт нібито пропозиції президента Буткевича щодо надання будь-якої допомоги чи фінансування.

А от трансфери поки безприбуткові. Пішли більше десятка футболістів: троє повернулися до своїх клубів, Грицук і Янаков в оренді до "Звягеля", із Поспєловим, Бойко та Ндукве припинили співпрацю. Вільними агентами змінили прописку Кравець, Шабанов, Морозко - жоден із цих гравців не приніс ані гривні, ані євроцента до бюджету клубу.

У складі гучні поповнення

Команда зовсім не соромилася викласти великі кошти за новачків - на середину липня витратили вже 2,8 млн євро: придбали Сарапія (800 тис), Гуцуляка (600), Бескоровайного (600), Майсурадзе (400), Трайкова (300) та Корнійчука (100). Ще 4 футболісти прийшли вільними агентами - Волинець і Бабенко з "Дніпра-1", Віалле з бразильського "Ітуано" та Матіч із "Локомотиви". Орендованими приєдналися Пайшао та боснієць Брістрич.

Перший сезон в єврокубках: чи готова команда Усика з УПЛ до старту в Європі

Щодо останнього маємо цікавий факт - його взяли в майбутнього суперника по єврокубках "Олімпії", ще не знаючи, що випаде саме ця команда. За півтора роки у словенському чемпіонаті нападник зміг забити тільки 6 м’ячів, набагато активніший він за молодіжку Боснії - 6 голів в 11-ти поєдинках. Схоже, через нього зможуть дізнатися якісь таємниці гри люблянців.

Перший сезон в єврокубках: чи готова команда Усика з УПЛ до старту в Європі

Новий тренер не має досвіду єврокубків

Імад Ашур прийшов до "Полісся" одразу після завершення сезону УПЛ - йому дали майже два місяці на побудову команди мрії. 36-річний коуч працював із молоддю "Чорноморця", два роки провів у Катарі. А перед підписанням контракту із житомирянами, він кілька років пропрацював у структурі одного з головних конкурентів - наставником юнацької команди "Дніпра-1".

Молодий тренер ніколи не очолював професійні клуби і тим паче не знає смаку великих міжнародних турнірів. "Полісся" та ЛК - його подвійний перший досвід. Але в Ашурі не сумніваються: колеги кажуть, що він дуже розумний та емоційно розвинений, а також невтомний. У новому сезоні (і вже наступного тижня у єврокубках) ми зможемо побачити більш атакувальне "Полісся", яке готується до контрпресингу. Відзначив це і новачок команди Руслан Бабенко:

"Методи Імада Ашура? З першого дня він зауважив, що нікому не буде легко. Ми провели два тренування і вже втомилися, а він сказав, що ми ще навіть не тренувалися. Можливо, він спеціально так сказав, а далі буде легше? Не знаю. Я вважаю, що це важливо. Краще бути готовим. Коли прийде час в грі відповідати цьому рівню, а ти не можеш – тоді немає шансів грати на високому рівні".
- Руслан Бабенко, гравець "Полісся"
Перший сезон в єврокубках: чи готова команда Усика з УПЛ до старту в Європі

Із початку липня команда на зборах

Житомиряни для спарингів обрали 4 українські клуби, із трьома розібралися: 2:1 проти "Кудрівки", 1:0 проти "ЛНЗ", 4:1 із "Вересом". Нічия зафіксована тільки проти "Епіцентра" (2:2); до слова, втримати результат допоміг Назаренко, якого не відпустили до футбольної олімпійської збірної. Довершили збори внутрішнім спарингом - розгром 4:0 команди "Полісся-2". Вчора команда прибула до Польщі, звідки поїде до Любляни на першу єврокубкову гру в історії.

Перший сезон в єврокубках: чи готова команда Усика з УПЛ до старту в Європі

На що здатна "Олімпія"?

Житомиряни мають зрозуміти, що на шляху до групового етапу (який буде теж за форматом спільної групи) їм протистоятимуть 3 команди. "Олімпія" перша, вона має дуже суперечливу історію виступів у єврокубках: клуб лише одного разу зміг пробитися до основної частини, хоча частенько підходив до неї впритул у кваліфікації. Скажемо відверто, мало хто в Україні знає багато про словенський футбол. Збірну та відомих гравців можемо охарактеризувати, внутрішній футбол - ні. Це визнають і самі гравці "Полісся". Цікаво буде подивитися, чому навчив своїх підопічних новий тренер, як підготувався його штаб, що вдасться заміксувати із новеньких футболістів.

Звісно, що не міг не прокоментувати майбутню зустріч саме Брістрич: на його думку, "Олімпія" не буде недооцінювати "Полісся" та намагатиметься зіграти потужно. До речі, минулого року із молодим нападником команда зачепилася за групу Ліги конференцій. Вийти до плей-оф не вдалося, але неоціненний досвід єврокубкових ігор люблянці здобули.

Перший сезон в єврокубках: чи готова команда Усика з УПЛ до старту в Європі

Тренер Ашур поки не говорив про суперника предметно. Одразу після жеребкування він наголосив, що його задача - розібрати словенців і бути готовим. Все залежатиме від того, як швидко гравці адаптуються до його принципів. А вже аналітики хай роблять прогнози та оцінюють конкретні епізоди.

Нам на руку може зіграти фактор уболівальників: люди у Словенії не дуже цікавляться футболом. "Олімпія" в цьому питанні не виключення: команда розриває шаблони своїми неочікуваними виходами до єврокубків, але навіть це не змусить арену заповнитися на повну - 7 тисяч (половина місткості) вже буде надзвичайною подією. Тепер головне, щоб "Полісся" на власний матч зібрало вдосталь аудиторії. Гра, до речі, пройде на початку серпня. Домашньою ареною житомиряни визначили "Міський стадіон імені Пьотра Вєчорека" в польському Глівіце.

Прозвучить банально, але гарне налаштування на турнір здатне створити диво для української команди. Матчі другого раунду кваліфікації Ліги конференцій відбудуться 25 липня та 1 серпня.

Джерело матеріала
loader
loader