Продукти чи добавки: звідки краще отримувати клітковину
Продукти чи добавки: звідки краще отримувати клітковину

Продукти чи добавки: звідки краще отримувати клітковину

Клітковина – це тип вуглеводів, що не може бути повністю розщеплений травною системою людини. Ці харчові волокна міститься в різних рослинних продуктах, а саме фруктах, овочах, цільних зернах, горіхах та насінні.

Про це повідомив лікар Кріс Завос. Клітковина важлива для підтримки здорового травлення, вона допомагає запобігти певним станам, а саме запору, геморою та дивертикуліту. Також вона може знизити рівень холестерину, регулювати рівень цукру в крові та сприяти відчуттю насичення.

Жінкам рекомендовано споживати 25 грамів клітковини на день, а чоловікам – 38 грамів. Проте фактична кількість клітковини, яка потрібна організму, залежить від рівня активності людини, маси тіла та загального стану здоровʼя.

Звідки краще отримувати клітковину: з добавок чи продуктів

Цільні продукти вважаються кращим джерелом клітковини, адже вони забезпечують ширший спект поживних речовин.

Добавки з клітковиною виготовляються з ізольованих волокон, таких як лушпиння псилію або метилцелюлоза, та можуть не забезпечити такий самий спектр вітамінів, мінералів та антиоксидантів, як звичайні продукти. Ба більше, добавки не впливають так на ситість і травлення, як клітковина в цільних продуктах.

Фрукти, овочі, цільні зерна та бобові забезпечують не тільки клітковину, але й низку інших поживних речовин, таких як вітаміни, мінерали, антиоксиданти та фітохімічні речовини. Це може покращити загальний стан здоровʼя та зменшити ризик хронічних захворювань – хвороби серця, діабет та певні види раку.

Раніше OBOZ.UA розповідав про те, чи корисно їсти гостру їжу.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Джерело матеріала
loader
loader