Продукти чи добавки: звідки краще отримувати клітковину
Продукти чи добавки: звідки краще отримувати клітковину

Продукти чи добавки: звідки краще отримувати клітковину

Клітковина – це тип вуглеводів, що не може бути повністю розщеплений травною системою людини. Ці харчові волокна міститься в різних рослинних продуктах, а саме фруктах, овочах, цільних зернах, горіхах та насінні.

Про це повідомив лікар Кріс Завос. Клітковина важлива для підтримки здорового травлення, вона допомагає запобігти певним станам, а саме запору, геморою та дивертикуліту. Також вона може знизити рівень холестерину, регулювати рівень цукру в крові та сприяти відчуттю насичення.

Жінкам рекомендовано споживати 25 грамів клітковини на день, а чоловікам – 38 грамів. Проте фактична кількість клітковини, яка потрібна організму, залежить від рівня активності людини, маси тіла та загального стану здоровʼя.

Звідки краще отримувати клітковину: з добавок чи продуктів

Цільні продукти вважаються кращим джерелом клітковини, адже вони забезпечують ширший спект поживних речовин.

Добавки з клітковиною виготовляються з ізольованих волокон, таких як лушпиння псилію або метилцелюлоза, та можуть не забезпечити такий самий спектр вітамінів, мінералів та антиоксидантів, як звичайні продукти. Ба більше, добавки не впливають так на ситість і травлення, як клітковина в цільних продуктах.

Фрукти, овочі, цільні зерна та бобові забезпечують не тільки клітковину, але й низку інших поживних речовин, таких як вітаміни, мінерали, антиоксиданти та фітохімічні речовини. Це може покращити загальний стан здоровʼя та зменшити ризик хронічних захворювань – хвороби серця, діабет та певні види раку.

Раніше OBOZ.UA розповідав про те, чи корисно їсти гостру їжу.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Джерело матеріала
loader