Бойові частини мають пріоритет над тиловими: в МО і ГШ розповіли про перспективи розвитку рекрутингу в ЗСУ
Бойові частини мають пріоритет над тиловими: в МО і ГШ розповіли про перспективи розвитку рекрутингу в ЗСУ

Бойові частини мають пріоритет над тиловими: в МО і ГШ розповіли про перспективи розвитку рекрутингу в ЗСУ

Під час комплектування підрозділів Сил оборони України бойові частини мають пріоритет над тиловими. Зважаючи на це, командири військових частин непріоритетного комплектування не можуть видавати рекомендаційні листи без погодження з Генштабом, особливо для фахівців з цінними спеціальностями.

Про це розповіли в Міністерстві оборони України та Генеральному штабі ЗСУ – їх представники 19 липня провели спільний брифінг. На ньому українцям розʼяснили, як відбувається залучення добровольців до служби у Збройних силах України за рекомендаційними листами від командирів військових частин.

Начальник Головного управління персоналу Генштабу Роман Горбач розповів, що головнокомандувач ЗСУ визначив основні частини, які потребують першочергового комплектування – так звані пріоритетні частини. До них належать, приміром, усі бригади Десантно-штурмових військ, морської піхоти, усі механізовані бригади Сухопутних військ, усі бригади спеціального призначення. Залучення особового складу до цих бригад здійснюється першочергово та без додаткових погоджень.

Громадяни, які звернулися до командира військової частини або до рекрутингових центрів з метою знайти своє місце служби у пріоритетній частині, однак не бажають укладати контракт на проходження військової служби, отримують рекомендаційний лист після проходження співбесіди. З ним вони звертаються до ТЦК та СП, проходять оформлення та військово-лікарську комісію, а потім направляються до батальйону резерву.

Там вони зараховуються в список особового складу частини та направляються у відрядження до навчального центру для проходження базової загально-військової підготовки, яка триває мінімум 30 днів. Після підготовки вже військовослужбовці повертаються до батальйону резерву і з нього направляються для проходження військової служби на ту посаду та до тієї частини, яка надала рекомендаційний лист. "Ця процедура на 100% працює для пріоритетних військових частин", – підкреслив Горбач.

Бойові частини мають пріоритет над тиловими: в МО і ГШ розповіли про перспективи розвитку рекрутингу в ЗСУ

Тим часом до непріоритетних військових частин, до яких входять тилові частини, частини забезпечення, деякі підрозділи охорони, ТЦК та СП, також можна також долучитися по контракту, вибравши конкретну частину та посаду. Однак командир такої військової частини не має права видавати рекомендаційний лист без попереднього погодження Генерального штабу. Таке погодження залежить від того, чи має кандидат спеціальні фахові навички (досвід, спеціальність), які першочергово потрібні у таких частинах.

За останні два місяці середньомісячний показник залучення добровольців збільшився в 3,5 рази в порівнянні з 2022 та 2023 роками.

В Україні також триває активний розвиток мережі рекрутингових центрів української армії, яких вже налічується 28. За останні три місяці до цих центрів звернулися 10 120 осіб, з яких по 3120 йде процес підбору вакансій, а більше 1000 вже стали військовослужбовцями або завершують оформлення.

З приходом нового головнокомандувача запроваджуються гарантовані механізми для забезпечення потрапляння на обрану посаду та підрозділ. "Армія та командування роблять усе можливе для спрощення процесу. Всі проблемні випадки вирішуються як під час розподілу, так і після нього", – підсумував представник платформи Lobby X Владислав Грєзєв.

Як повідомляв OBOZ.UA, Генеральний штаб ЗСУ роз'яснив ключові питання, що стосуються рекрутингу громадян, які добровільно звертаються для мобілізації на основі письмових згод від командирів військових частин. Укладення контрактів можливе на різні терміни.

Лише перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader