Коли збирають урожай винограду: як зрозуміти, що вже стиглий
Коли збирають урожай винограду: як зрозуміти, що вже стиглий

Коли збирають урожай винограду: як зрозуміти, що вже стиглий

Виноград є однією з найулюбленіших культур в Україні. Процес його збору має свої особливості, тому потребує особливої уваги та знань.

Щоб отримати найкращий смак і якість ягід потрібно дотримуватися деяких правил. Про них детально розповіло видання NV.

Терміни збору врожаю – це дуже важливо. Якщо зібрати виноград надто рано, то він буде недостатньо смачним та вже не дозріє, а якщо надто пізно, то ягоди можуть луснути або зовсім зів'яти.

В Україні більша частина сортів винограду дозріває у період з серпня по листопад, але в середньому можна починати збирати врожай вже в середині вересня. Однак до кожного сорту потрібно мати індивідуальний підхід.

Збирання різних сортів

У більшості випадків збирання винограду починають з білих сортів, з яких виготовляють вино. А столовий виноград можна зривати навіть у період заморозків, але в такому випадку його одразу потрібно з'їсти.

Ознаки зрілості винограду

Найкращий спосіб визначити, чи дозрів виноград – це куштувати його протягом 2-3 днів. Якщо ягоди не стають більш солодкими, то врожай можна збирати.

Також зрозуміти те, що виноград стиглий можна по тому, що плодоніжка грон деревніє. Також виноград, який готовий до збирання випромінює сильний і приємний запах, легко знімається з грон, а його насіння має світло-коричневий колір та легко відділяється від м’якоті.

Білий виноград вважається стиглим, коли його шкірка стає тонкою та прозорою. А в синього винограду м'якоть стає більш насиченою, а шкірка темніє.

Якщо ви все ж не впевнені в тому, чи час збирати врожай, то використайте ареометр, який дозволяє вимірювати кількість цукру.

Правила збирання винограду

В жодному разі не зривайте виноград, а обережно зрізайте його.

Фермери радять проводити збирання ягід саме в обідній час, коли на кистях немає роси. А якщо врожай попав під дощ, то його краще не чіпати протягом щонайменше трьох днів. Також експерти зауважують, що варто складати ягоди не у відро, а викладати кожне гроно в плоску тару.

Після завершення збирання обов’язково перевірте, чи немає гнилих та ще зелених плодів. Вони можуть негативно впливати на якість усієї продукції.

Раніше OBOZ.UA розповідав, про те, коли збирають урожай яблук.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Джерело матеріала
loader
loader