Сам собі лікар: 10 ситуацій зі здоров’ям, про які не варто запитувати у Google
Сам собі лікар: 10 ситуацій зі здоров’ям, про які не варто запитувати у Google

Сам собі лікар: 10 ситуацій зі здоров’ям, про які не варто запитувати у Google

У наш час "кіберхондрія" стала дуже поширеною. Вам погано, ви вводите свої симптоми в пошуковий запит Google і раптом починаєте нервуватися, бо думаєте, що у вас якась рідкісна хвороба, яку важко вимовити.

З іншого боку, ви наражаєте себе на небезпеку, дозволяючи інтернету повідомляти вам, що ваші симптоми не означають"нічого страшного", тоді як насправді це те, що вам потрібно негайно перевірити. Ось 10 симптомів, з якими треба йти до лікаря, а не дізнаватися про них у Google, пише Eat This Not That.

Біль у грудях або прискорене серцебиття

Якщо ви відчуваєте стиснення в грудях і вирішуєте запитати в Інтернеті, що це може означати, швидше за все, результати пошуку вкажуть на серцеві напади або серйозні серцеві захворювання. "Насправді це досить нормальний досвід у повсякденному житті, або вони також можуть бути нешкідливим симптомом стресу чи тривоги", — пояснює доктор Семюел Маллой.

Симптоми хвороб, які на слуху в новинах

Будьте обережні, шукаючи в Google будь-яку потенційно швидкоплинну хворобу з жахливими наслідками, як-от вірус Зіка чи м’ясоїдні бактерії. Якщо ви щиро хвилюєтеся, що у вас є симптоми актуальної проблеми зі здоров’ям, тоді вам слід зателефонувати своєму лікарю, перш ніж читати історії про перебільшені випадки та починати думати про найгірші сценарії.

Дерматологічні проблеми

Невеликі висипи не завжди є симптомами смертельних хвороб. А звернувшись до інтернету, ви ще і будете змушені переглянути безліч фото з неприємними фурункулами чи гнійними прищами.

Біль у животі

"Ніколи не звертайтеся до Google, щоб знайти пояснення будь-якого нестерпного болю в животі", — каже доктор Діон Мецгер. "Надзвичайний, сильний біль у животі — це невідкладна ситуація, доки не буде доведено протилежне. Відключіться від Інтернету та вирушайте до швидкої допомоги якнайшвидше".

Швидке схуднення

Ніколи не шукайте в Google ці три короткі слова: "швидке схуднення". "Якщо це відбувається швидко, то, ймовірно, ефект буде недовготривалим — і навіть може бути шкідливим, якщо використовуються таблетки", — каже доктор Мецгер.

Анальний біль

Ніхто не хоче запитувати своїх друзів про анальний біль, що, на жаль, змушує багатьох бігти до "доктора Гугла", щоб отримати діагноз. "Велика помилка, — пояснює Седрек Макфадден, доктор медичних наук. "Є кілька станів, які можуть призвести до та спричинити анальний біль, у тому числі рак прямої кишки або анальний рак. Отже, помилково лікуючи "геморой" безрецептурними кремами, коли насправді є тріщина, абсцес або ще гірший рак, пацієнт може відкладати таку необхідну медичну допомогу".

Ліки під час вагітності

Пошук у Google про ризики прийому різних ліків під час вагітності – це слизький шлях, тому що найпопулярніші результати пошуку, які надаються через спонсоровані Google списки, є упередженими, необґрунтованими, неточними або анекдотичними. 

Депресія

Якщо ви припустите, що у вас депресія, і вилікуєте її за допомогою безрецептурних пропозицій, ви можете пропустити більшу та серйознішу (хоча й рідкісну) проблему: деякі пухлини мозку визначаються за змінами особистості або депресією. Зверніться до лікаря, якщо ваш "вихідний день" більше схожий на "вихідний місяць" без чіткої причини.

Пелюшковий дерматит

Деякі висипання насправді викликають дріжджові інфекції (особливо у дівчаток), тому креми для дорослих, такі як Monistat, є частиною рекомендованого лікування. Але якщо натрапити на це в пошуковій системі Google, а не у лікаря, це означає панічний напад, якого не потрібно відчувати новоспеченим батькам!

Нудота

Проблема з пошуком у Google чогось такого звичайного та простого, як нудота, полягає в тому, що вона з’являється в широкому діапазоні діагнозів — від вагітності до гіпертиреозу. 

Раніше OBOZ.UA розповідав про те, що може зашкодити вашому психічному здоров'ю. 

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Джерело матеріала
loader
loader