Секретні побічні ефекти силових вправ, про які ви не знали
Секретні побічні ефекти силових вправ, про які ви не знали

Секретні побічні ефекти силових вправ, про які ви не знали

Як пояснює Майкл Р. Дешенес, доктор філософії, FACSM, стрес від підняття тягарів створює мікророзриви у м'язах. Ці мікророзриви заживають, дозволяючи м'язам ставати більшими та сильнішими.

Нічого в нашому організмі не відбувається ізольовано. Коли ми тренуємося і зміцнюємо м'язи, це приносить користь нашому загальному здоров'ю різними способами, пише eatthis.com.

Стюарт Філліпс, доктор філософії, професор кінезіології Університету МакМастера, зазначає: "Ми знаємо про переваги аеробних вправ, таких як біг чи ходьба, але мало уваги приділяємо підняттю тягарів. Насправді обидва види вправ приносять схожі користі для здоров'я".

Поліпшення здоров'я серця

Зазвичай біг асоціюється зі здоров'ям серцево-судинної системи, але силові тренування також мають великий вплив на наше серце. Дослідження, опубліковане в Medicine and Science in Sports and Exercise, показало, що жінки, які піднімають тягарі, мають на 17% менше шансів на серцеві захворювання. Інше дослідження в тому ж журналі виявило, що навіть менше години підняття силових тренувань на тиждень може знизити ризик серцевого нападу або інсульту на 40-70%.

Чому силові тренування корисні для серця? Коли ми тренуємо м'язи, м'язова маса збільшується, створюючи більше областей для циркуляції крові та зменшуючи навантаження на артерії.

Кращий сон

Інтенсивні тренування з обтяженнями виснажують енергетичні запаси організму, що полегшує засинання. Дослідження, опубліковане в The European Journal of Applied Physiology, показало, що силові тренування допомогли літнім чоловікам зменшити кількість прокидань серед ночі. Інше дослідження, опубліковане в Preventive Medicine Reports, повідомляє, що будь-які вправи для зміцнення м'язів покращують якість сну.

Поліпшення психічного здоров'я

Підняття тягарів може покращити зовнішній вигляд, але те, що ми відчуваємо всередині, важливіше. Дослідження, опубліковане в The American Journal of Lifestyle Medicine, показало, що регулярні силові тренування можуть підвищити впевненість у собі, зменшити депресію та тривогу.

Дослідження в Frontiers in Psychology зазначає, що навіть підняття тягарів від низької до помірної інтенсивності може забезпечити значне полегшення тривоги. Автори роблять висновок: "Ці результати підтверджують використання силових вправ у лікуванні тривоги".

Довше життя

Дослідження Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі, опубліковане в The American Journal of Medicine, показало, що чим більше м'язової маси у літньої людини, тим менша ймовірність передчасної смерті. Співавтор дослідження Арун Карламангла підкреслює: "Чим більша ваша м'язова маса, тим менший ризик смерті. Замість турбот про вагу чи індекс маси тіла ми повинні намагатися максимізувати м'язову масу".

Розвиток мозку

Тренування з обтяженнями також допомагають зберегти розум здоровим. Дослідження, опубліковане в Британському журналі спортивної медицини, показало, що поєднання аеробних і силових вправ покращує когнітивні здібності у людей віком 50 років і старше.

Існує також низка досліджень, які свідчать про користь підтримки сили м'язів ніг для здоров’я мозку. Наприклад, дослідження, опубліковане в Gerontology, показало, що сильні ноги у літньому віці допомагають запобігти зниженню когнітивних функцій. Інше дослідження в Frontiers in Neuroscience зазначає, що вправи для ніг необхідні для оптимальної роботи мозку. Коли ми піднімаємо тягарі ногами, це стимулює виробництво нейронних клітин.

Раніше OBOZ.UA розповідав, як розпізнати ознаки перетренованості.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram та Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Джерело матеріала
loader