Їжте вітаміни та пийте багато рідини: найкращі харчові звички після 50 років
Їжте вітаміни та пийте багато рідини: найкращі харчові звички після 50 років

Їжте вітаміни та пийте багато рідини: найкращі харчові звички після 50 років

Старіння є природним процесом, який не можна зупинити, але важливо максимально підтримувати здоров'я організму. Хоча не все під вашим контролем, є кілька аспектів, на які ви можете вплинути, щоб залишатися здоровими.

Джессіка Сильвестр, клінічний дієтолог, ділиться найкращими харчовими звичками для підтримки здоров'я після 50 років. Їх опублікувало видання eatthis.com.

"Ці рекомендації розроблені для загалом здорових дорослих без хронічних захворювань. Дієтичні поради мають бути унікальними для кожної людини та її стану здоров'я", – каже Сильвестр.

Завжди консультуйтеся зі своїм лікарем та дієтологом перед початком нового харчового режиму.

Приймайте добавки кальцію та вітаміну D

Щільність кісткової тканини досягає піку на початку двадцятих років, після чого починає знижуватися.

"З віком наші кістки починають втрачати кальцій, і ми стаємо більш схильними до падінь. Іноді ці падіння є наслідком ламкості кісток", – пояснює Сильвестр.

Щоб зменшити ризик падінь та їх наслідків, приймайте добавки кальцію та вітаміну D щодня. Це допоможе зберегти щільність кісткової тканини та підтримати здоров'я кишечника, що сприяє кращому засвоєнню поживних речовин.

Також Сильвестр радить уникати споживання молочних продуктів і м'яса під час одного прийому їжі, оскільки вони містять кальцій та залізо, які взаємодіють і зменшують корисність один одного.

Їжте менше, але частіше

З віком метаболізм сповільнюється, і людям зазвичай потрібно менше калорій.

"Деякі люди можуть відчувати менше голоду, а інші повинні адаптуватися до цієї фізіологічної зміни," – каже Сильвестр.

Для цього їжте меншими порціями протягом дня, щоб отримувати достатню кількість поживних речовин, навіть при меншому споживанні калорій.

"Їжте частіше протягом дня, щоб забезпечити необхідну кількість вітамінів та мінералів," – додає Сильвестр.

Якщо важко дотримуватися цього режиму, приймайте полівітаміни або харчові добавки.

Споживайте достатньо білка

Споживання достатньої кількості білка є особливо важливим з віком.

"Більшість дорослих втрачають м'язову масу з віком. Наші м'язи відіграють важливу роль у метаболічному здоров'ї та фізичній стабільності", – пояснює Сильвестр.

Споживання достатньої кількості білка допомагає зберегти м'язову масу, запобігаючи саркопенії - віковій втраті м'язової маси та функцій. Споживайте нежирне м'ясо, рибу, яйця або боби. Якщо не досягаєте цілей, зверніть увагу на протеїнові коктейлі, батончики або білкове печиво.

Пийте достатньо рідини під час їжі

"Рекомендації щодо вживання рідини дуже індивідуальні. Більшості людей потрібно від 1,5 до 3 літрів рідини на день. Механізми спраги з віком слабшають, тому важливо докладати свідомих зусиль, щоб пити достатньо", – зазначає Сильвестр.

Використовуйте пляшку води, яку легко носити з собою, і намагайтеся випивати принаймні 1-2 повні пляшки щодня.

Консультуйтеся з дієтологом

Звертайтеся до дієтолога для отримання індивідуальних порад щодо харчування. "Дієтологи можуть адаптувати вашу дієту відповідно до ваших потреб", – підкреслює Сильвестр.

З віком наш організм стає більш вразливим до хвороб, тому важливо працювати з фахівцями для збереження здоров'я.

Раніше OBOZ.UA розповідав, коли найкраще тренуватися, якщо вам за 50.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram та Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Джерело матеріала
loader
loader