Законопроєкт про заборону УПЦ МП розглянуть на найближчому засіданні Ради - Потураєв
Законопроєкт про заборону УПЦ МП розглянуть на найближчому засіданні Ради - Потураєв

Законопроєкт про заборону УПЦ МП розглянуть на найближчому засіданні Ради - Потураєв

Законопроєкт про заборону Московського патріархату в Україні, який напередодні не змогли винести на пленарне засідання Верховної Ради, буде розглянуто першим пунктом на наступному засіданні парламенту орієнтовно в середині серпня.

Про це в телемарафоні “Єдині новини” сказав голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв.

Він назвав помилковим рішення погоджувальної ради не виносити цей законопроєкт до сесійної зали для голосування у другому читанні 23 липня через нібито недостатню кількість депутатських голосів для його ухвалення.

“На погоджувальній раді проголосували проти того, щоб законопроєкт було поставлено в порядок денний. Вони помилково вважали, що недостатньо буде голосів за цей законопроєкт. А цей законопроєкт настільки чутливий, що його треба ставити лише будучи абсолютно впевненим, що на нього вистачить голосів”, - пояснив Потураєв.

За його словами, згодом з’ясувалося, що голосів депутатів для ухвалення законопроєкту було цілком достатньо, але погоджувальна рада запланувала розгляд цього питання вже на наступне пленарне засідання. І голосів для ухвалення законопроєкту вистачає, запевнив депутат.

“Якби ми голосували вчора, то точно було б 240 голосів у залі, а то й 250. А ми станом на ранок цього не знали. Погоджувальна рада ухвалила протокольне рішення, яке не можна змінити, що найближче пленарне засідання розпочнеться саме з цього законопроєкту. Наступне пленарне засідання відбудеться орієнтовно в середині серпня. І я впевнений, що ми проголосуємо цей законопроєкт в другому читанні й в цілому”, - наголосив Потураєв.

Як повідомляв Укрінформ, уряд у січні 2023 року зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт №8371 щодо заборони в Україні релігійних організацій, згідно з яким може бути припинена діяльність УПЦ (МП).

Верховна Рада 19 жовтня 2023 року ухвалила в першому читанні цей законопроєкт. Він передбачає заборону діяльності релігійних організацій, керівний центр яких розташований у державі, що здійснює збройну агресію проти України. Крім того, згідно з законопроєктом, діяльність релігійної організації може бути припинена в судовому порядку за зверненням уповноваженого центрального органу влади.

Ще у вересні Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук висловлював сумнів, що в парламенті знайдуться необхідні 226 голосів для заборони діяльності УПЦ (МП), якщо відповідні законопроєкти будуть винесені на голосування.

Дві третини українців або 66% вважають, що діяльність Української православної церкви, яка перебуває в єдності з Московським патріархатом, необхідно заборонити.

Теги за темою
Верховна Рада УПЦ МП
Джерело матеріала
loader
loader