7 простих способів контролювати апетит
7 простих способів контролювати апетит

7 простих способів контролювати апетит

Голод означає фізичну потребу в їжі у відповідь на хімічні зміни в організмі, пов’язані з низьким рівнем цукру в крові. Натомість апетит – це бажання їсти, часто обумовлене виглядом або запахом їжі.

Голод підтримує наше життя, тоді як апетит може призвести до переїдання. Втім, можна навчитися контролювати апетит за допомогою цих семи простих порад від eatthis.com.

Наріжте їжу на менші шматочки

Розрізання їжі на менші шматочки може зменшити апетит. Дослідження Університету Аризони показало, що люди, які їли бублик, нарізаний на шматочки, споживали на 25% менше калорій після обіду, ніж ті, хто їв бублик цілком. Це ж явище було підтверджено на тваринах. Щури, які мали вибір між однією великою гранулою або 30 маленькими, віддавали перевагу маленьким порціям і їли менше. Спробуйте цей метод самостійно, щоб отримати більше задоволення від меншої кількості їжі.

Стисніть кулак

Якщо ви відчуваєте сильне бажання їсти, спробуйте напружити м’язи. Дослідження, опубліковане в Journal of Consumer Research, показало, що люди, які напружували свої м’язи, краще контролювали свій апетит. Це пояснюється зв'язком між розумом і м’язами: фізичне напруження допомагає зміцнити силу волі. Наступного разу, коли відчуєте голод, напружте м’язи і покажіть своєму апетиту, хто тут головний.

Грайте в гру

Гра у відеоігри, такі як тетріс, може допомогти зменшити бажання їсти. Дослідження, опубліковане в журналі Appetite, показало, що три хвилини гри знижують апетит на 24%. Відеоігри відволікають мозок від думок про їжу, тому наступного разу, коли відчуєте голод, спробуйте зіграти у гру.

Пофантазуйте про відчуття ситості

Контроль над порціями може залежати від нашого сприйняття. Дослідження, опубліковане в Міжнародному журналі ожиріння, показало, що люди, які думали, що випили великий смузі, відчували більше ситості, ніж ті, хто вважав, що випив меншу порцію. Використовуйте менші тарілки та склянки, щоб ваші порції виглядали більшими, і подумайте про те, наскільки ситною буде їжа, перед тим, як її з'їсти.

Додайте шпинат

Шпинат містить тилакоїди – сполуки, що пригнічують апетит. Дослідження, проведене у Швеції, показало, що вживання напою з тилакоїдами перед сніданком зменшує апетит і сприяє втраті ваги. Додайте шпинат у свої смузі, салати та інші страви, щоб насититися без переїдання.

Телефонуйте другу

Зв’язок з близькими людьми може допомогти контролювати апетит. Дослідження показали, що телефонні розмови з близькими викликають вивільнення окситоцину, гормону, який знижує апетит. Наступного разу, коли відчуєте голод, зателефонуйте другу або родичу.

З’їжте грейпфрут

Перед їжею з'їжте шматок грейпфрута. Дослідження показали, що грейпфрут знижує апетит і сприяє втраті ваги. Аромат грейпфрута активує коричневі жирові клітини, які спалюють калорії і знижують апетит. Спробуйте з'їсти грейпфрут перед обідом або вечерею, щоб зменшити споживання калорій.

Раніше OBOZ.UA розповідав про продукти, які стимулюють схуднення.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram та Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Джерело матеріала
loader
loader