Що не можна позичати 26 липня і чим потрібно займатися жінкам: прикмети та заборони на Єрмолая
Що не можна позичати 26 липня і чим потрібно займатися жінкам: прикмети та заборони на Єрмолая

Що не можна позичати 26 липня і чим потрібно займатися жінкам: прикмети та заборони на Єрмолая

У церковному календарі день присвячений пам'яті ранньохристиянського священномученика Єрмолая Нікомідійського.

Інші назви свята: "Єрмолай", "Єрміл та Параскєва", "Мар'єв день". До Єрмолая селяни поспішали закінчити жнива хліба. На млинах, вітрянках та водяних, штовханинах, крупорушках цього дня був ремонт.

Що не можна позичати 26 липня і чим потрібно займатися жінкам: прикмети та заборони на Єрмолая - Фото 1

Це був час для роботи в яблуневих садах, збирали ранні яблука, але не їли їх поки що, це було заборонено до Спасу. Але з яблук можна зробити компот, замочити в бочках, приготувати варення, пироги. А якщо плід перезрів, можна використовувати його для сидру, наливки або настоянки. Ще цей час для копання картоплі. Найкращі страви виходять сьогодні саме з нього. Але в поле цього дня мають ходити лише чоловіки, це чоловічий день. А ось жінкам треба займатися городом та домашнім господарством, навіть займатися рукоділлям не можна. Якщо ж взяти в цей день голку, то нашлете на себе і сім'ю нещастя.

Що не можна позичати 26 липня і чим потрібно займатися жінкам: прикмети та заборони на Єрмолая - Фото 2

Чоловікам перед роботою треба повісити на зап'ясті червону ниточку, це принесе здоров'я та силу. А ось інструменти нікому не давайте, з ними можна віддати своє щастя. Але якщо треба, передавайте через землю, а не з рук в руки. Також пройдіться росою босими ногами, це допоможе вилікувати хвороби суглобів. Росу можна зібрати і випрати шкарпетки або збризкати взуття. Це теж допоможе від болю, якщо носити ці речі.

Що сьогодні не можна робити 26 липня

26 липня, як і в інший день, церква виступає проти лихослів'я, лайки, злості та сварок, заздрощів, жадібності, помсти, розпачу, наклепу та пліток.

За народними повір'ями у цей день жінкам не можна виконувати жодну важку роботу, особливо працювати у полі та городі, а також шити, в'язати та вишивати, інакше можна втратити сімейне щастя. Не слід також позичати якийсь інструмент – вважається, що разом із ним віддаєш із дому добробут.

Раніше ми повідомляли, що хрестик може таїти в собі небезпеку: коли варто насторожитися.

Джерело матеріала
loader
loader